Uniunea Europeană intenţionează să impună platformelor de comerţ online precum Temu, Shein şi Amazon Marketplace responsabilitatea pentru produsele periculoase sau ilegale comercializate pe internet. Acest demers face parte dintr-un proiect de reforme vamale citat de Financial Times, care ar obliga platformele să furnizeze date despre bunuri înainte ca acestea să intre în Uniunea Europeană. Astfel, autorităţile vor putea să controleze şi să inspecteze mai eficient pachetele respectând noul cadru propus.
În prezent, oricine achiziţionează produse online în Uniunea Europeană este considerat importator în scopuri vamale. Conform noilor reguli propuse, această responsabilitate va fi transferată către platformele de comerț electronic, a explicat Financial Times. Retailerii online ar urma să colecteze taxele vamale şi TVA și să se asigure că produsele respectă reglementările Uniunii Europene.
Este prevăzută centralizarea datelor vamale ale celor 27 de autorități naționale, iar Uniunea urmează să înfiinţeze o nouă autoritate vamală centrală (EUCA). „EUCA va putea verifica bunurile pe baza acestor informaţii şi va putea identifica riscurile potenţiale chiar înainte ca mărfurile să fie încărcate pentru transport sau să ajungă fizic în UE”, se arată în proiectul de reformă obținut de Financial Times.
În momentul de față, Amazon, Shein și reprezentanţii Uniunii Europene nu au oferit comentarii pe marginea acestor propuneri, mai ales că întrebările formulate de Reuters nu au fost adresate în timpul programului de lucru. Temu nu a fost disponibilă pentru a oferi o reacție.
Aceste reforme urmează să redefinească modul în care produsele sunt importate în blocul comunitar, transferând responsabilitatea asupra platformelor de comerț online major încurajate de creșterea cumpărăturilor online.