Uniunea Europeană va discuta cu oficialii Statelor Unite pentru a evalua cererile președintelui Donald Trump, care solicită blocului european să își majoreze achizițiile de combustibil american. Acest lucru vine ca un avertisment pentru evitarea unor tarife vamale ridicate.
Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru energie, a declarat că prioritatea este să aibă loc un dialog deschis și să se stabilească interesele comune. „Prioritatea este să avem o conversație, să ne angajăm din timp, să discutăm interesele comune și apoi să fim pregătiți să negociem”, a declarat Itkonen marți. Ea a subliniat că Executivul UE nu este implicat direct în tranzacțiile de gaze naturale, dar va purta discuții cu administrația Trump.
Aceste remarci urmează depunerii jurământului lui Donald Trump pentru al doilea mandat, acesta declarând că singurul mod rapid pentru UE de a evita taxele vamale ar fi să cumpere resurse energetice americane.
Presiunea președintelui Trump este parte din strategia sa de a crește producția și exporturile de combustibili fosili ai SUA. Drept urmare, Trump a reînceput autorizarea proiectelor de foraj de gaze naturale, înghețate anterior în timpul administrației Biden.
În prezent, SUA este al doilea mare furnizor de gaze al UE și cel mai mare pentru gaz natural lichefiat (GNL). Până acum, țările UE au importat mai mult de jumătate din GNL-ul lor din America. Totuși, recent, importurile din Rusia au crescut datorită temperaturilor reci de pe continent.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a sugerat anterior creșterea importurilor de combustibil american pentru a depinde mai puțin de Rusia. „De ce să nu-l înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin pentru noi și ne scade prețurile la energie?”, a întrebat von der Leyen.
Cu toate acestea, vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că Germania, care obține deja 90% din importurile sale de GNL din SUA, nu poate crește substanțial aceste achiziții fără costuri suplimentare. „Nu putem face mult mai mult”, a spus Habeck, menționând că o creștere ar însemna costuri mai mari, fiind opusul unei economii de piață.