Uniunea Europeană intenționează să impună taxe vamale pentru coletele provenite din Asia care valorează mai puțin de 150 de euro, în încercarea de a proteja brandurile locale de concurența acerbă din partea produselor ieftine asiatici.
Site-urile care comercializează haine și obiecte decorative din China au câștigat popularitate în Europa. Anul trecut, două miliarde de colete asiatice au fost înregistrate în Uniunea Europeană. „Dacă până acum coletele ce nu depășeau suma de 150 de euro erau scutite de taxă vamală, ei bine acum acest lucru s-ar putea schimba și s-ar putea introduce o nouă taxă între 4 și 17%”, precizează Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.
Aryana Gadian, o tânără de 27 de ani din Timișoara și clientă fidelă a acestor site-uri, admite că produsele nu sunt întotdeauna de calitate superioară: „Într-adevăr, nu sunt neapărat cele mai calitative, dar ca obiecte decorative, chiar și unele haine sunt ok, sunt purtabile”.
Deși prețurile scăzute atrag numeroși clienți, mulți dintre aceștia sunt încă reținuți în privința viitoarei taxe. Pentru unii, cum este cazul unei tinere, taxa propusă nu reprezintă un impediment: „- Sunt chestii faine, comand destul de des.- Crezi că o poți suporta taxa asta? – Da”. Alții, însă, sunt mai sceptici cu privire la raportul calitate-preț. Un alt tânăr mărturisește: „Nu mi s-au părut neapărat calitative produsele. Cred că ar trebui să fie accesibil pentru toată lumea”.
Consumul masiv de produse ieftine nu ridică doar probleme economice, ci și ecologice, impactul transportului și fabricării fiind semnificativ. Andreea Iager Tako, fondator al unei platforme sustenabile, subliniază: „Cred că unde trebuie să lucrăm este sistemic începând de la educație până la felul în care noi ca și consumatori în primul rând ne simțim responsabili față de fiecare achiziție, ne uităm un pic la ce lăsăm în urmă”.
Parlamentul European a aprobat proiectul de impozitare și urmează să fie supus votului oficial în viitorul apropiat.