Reclamă
Reclamă

Uniunea Europeană a prelungit din nou marţi, până la data de 4 martie 2026, protecţia temporară acordată celor în jur de 4,2 milioane de refugiaţi ucraineni, informează AFP, citată de Agerpres.

UE a activat pe 4 martie 2022, în premieră, directiva privind protecţia temporară în Uniunea Europeană, care le acordă beneficiarilor ucraineni un statut ce le permite să locuiască, să lucreze şi să primească ajutoare în ţările UE. Inițial, această protecție urma să expire pe 4 martie 2025, dar a fost prelungită cu încă un an din cauza continuării războiului.

„Zi după zi, Rusia terorizează poporul ucrainean cu bombardamentele sale (…) Cei care au fugit de agresiune pot continua să conteze pe solidaritatea noastră”, a declarat secretarul de stat pentru azil şi migraţie al Belgiei, Nicole de Moor. Belgia exercită până la 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ce va fi preluată ulterior de Ungaria.

Reclamă

Ţările din UE care găzduiesc cei mai mulţi refugiaţi ucraineni sunt Germania (aproape 1,2 milioane), Polonia (peste 950.000) şi Cehia (peste 350.000). Potrivit Eurostat, femeile adulte reprezintă aproape jumătate dintre beneficiarii acestei protecţii, iar minorii, în jur de o treime.

Pe 4 martie 2022, UE a activat pentru prima dată directiva privind protecția temporară, ceea ce a permis refugiaților ucraineni să se stabilească și să primească sprijin în statele membre ale Uniunii Europene. Decizia recentă de a extinde această protecție până în 2026 subliniază angajamentul continuu al Uniunii de a sprijini populația ucraineană afectată de conflictul în desfășurare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro