Un proces împotriva Rusiei s-a tranformat în cea mai mare victorie pentru cuplurile membre ale comunității LGTBQ+. Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au luat o decizie importantă pentru țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv România. Acestea trebuie să recunoască legal și să protejeze prin lege toate familiile formate din persoane de același sex.
În România, relațiile între persoanele de același sex este încă considerat un subiect tabu. Asta chiar dacă facem parte din Uniunea Europeană, unde majoritatea statelor recunosc familiile formate din persoane de același sex.
La noi, s-a mers atât de departe încât în anul 2018, s-a organizat un referendum care urmărea interzicerea constituțională a căsătoriilor între persoanele de același sex. Inițiativa pentru „familia tradițională” nu a strâns suficiente voturi însă pentru a atinge pragul de validare.
Acum, toate statele membre ale Consiliului Europei vor fi nevoite să accepte căsătoriile între persoanele de același sex. În caz contrar, țările care eșuează în reglementarea parteneriatului civil pot fi găsite vinovate pentru violarea articolelor 8 și 14 din Convenție.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a luat această decizie la data de 17 ianuarie 2023.
Prin hotărârea pronunțată astăzi, 17 ianuarie, judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis că țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex., a transmis în mediul online Fundația ACCEPT.
Ce măsuri trebuie să ia România pentru a respecta decizia CEDO
Astfel, țara noastră va fi nevoită să ia măsuri prin care să acorde protecție legală pentru familiile formate din cupluri de același sex.
Decizia a fost luată după procesul Fedotova și alții împotriva Rusiei. Acesta a fost înaintat la CEDO de un grup de șase cetățeni ruși care formează trei cupluri de același sex.
Rusia a fost acuzată că i-a discriminat pe baza orientării sexuale, după ce a respins în repetate rânduri dosarele lor de căsătorie.
Hotărârea istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTI și le poziționează ferm sub protecția CEDO. Astfel, de azi înainte, statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitiva să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate., a mai transmis ACCEPT.