Uniunea Europeană a lansat oficial, luni, proiectul Iris 2, constelația sa de sateliți de comunicații securizate, semnând o concesiune pe 12 ani cu consorțiul SpaceRISE, scrie AFP, citată de Agerpres. Inițiativa urmărește să concureze cu Elon Musk în cursa pentru furnizarea de internet din spațiu.
Iris 2 devine un nou proiect-far al UE în sectorul spațial, alăturându-se programelor Galileo și Copernicus. Constelația va include 290 de sateliți multi-orbitali care oferă servicii de internet și sunt planificați să fie lansați până în 2030. Aceasta va oferi comunicații securizate în apărare, rețeaua diplomatică europeană, gestionarea crizelor și monitorizare, dar și acces comercial la internet.
Uniunea Europeană își propune să se impună pe piața internetului din spațiu, dominată în prezent de SpaceX a lui Elon Musk, și rețeaua sa de sateliți Starlink. Rețeaua Starlink are deja peste 6.000 de sateliți pe orbită și 2,6 milioane de clienți, iar obiectivul final este plasarea a aproape 30.000 de sateliți.
Consorțiul SpaceRISE, condus de Eutelsat, Hispasat și SES, va gestiona Iris 2, parteneriatul incluzând Thales, OHB, Airbus Defence and Space, Telespazio, Deutsche Telekom, Orange și Hisdesat. Bugetul de 10,6 miliarde de euro pentru Iris 2 provine dintr-un amestec de fonduri UE, investiții private și finanțare de la Agenția Spațială Europeană (ESA).
Centrele de control ale Iris 2 vor fi situate în Luxemburg, Toulouse, Franța și Fucino, Italia. Henna Virkkunen, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu suveranitatea tehnologică, a afirmat: „Această constelație cu tehnologie de vârf va proteja infrastructurile noastre critice, va conecta zonele noastre cele mai izolate și va crește autonomia strategică a Europei.”
UE a menționat discuții despre potențialele perspective comerciale ale proiectului Iris 2 cu Regatul Unit, Norvegia, Australia, Japonia, Coreea de Sud și mai multe țări africane.