La nivel de Comisie Europeană se discută intens despre modul în care emisiile zero nete în industrie pot fi reglementate.

De altfel sunt analizate si materiile prime actuale considerate „critice”.. în acest sens, scopul final este acela de a reduce emisiile de carbon cât mai curând posibil.  Europa nu este singura care vrea să controleze această „revoluție” ci este în competiție cu Statele Unite, dar și cu China.

Cum se desfășoară revoluția industrială verde

Prima etapă pentru tranziția verde așa cum este denumită procedura vizează creșterea investițiilor din acest sector. Comisia Europeană își propune ca până în 2030, fondul alocat acestui proiect să fie triplat. Până acum, pentru revoluția industrială erau alocate 1000 de miliarde de dolari.

Competiţia este în desfăşurare”.CE vrea să obţină din Europa 10% din materiile prime critice, cum ar fi litiu, cobalt şi pământurile rare pe care le consumă, în timp ce reciclarea ar urma să adauge încă 15%, iar majorarea procesării încă 40% din necesităţile sale până în 2030.„, a declarat Ursula von der Leyen.

Oficialul susține că un astfel de proces vine la pachet cu o adevărată desfășurare de forțe. De altfel, Ursula von der Leyen face o comparatie între Europa și China legat de acest capitol.

Aprovizionarea cu minerale vitale pentru tranziţia verde este o provocare, în condiţiile în care China procesează aproape 90% din pământurile rare şi 60% din litiu, un element cheie pentru baterii.„, precizează Președintele Comisiei Europene.

Totuși pentru implementarea scăderii amprentei de carbon, Comisia Europeana vrea să mizeze pe mai multe state în ceea ce privește procesarea și exportul de materie primă.  Oficialul din fruntea Comisiei Europene a menționat că în timpul pandemiei, dar și a războiului din Ucraina, UE a concluzionat că nu trebuie să depindă de un singur furnizor, indiferent de palierele de referință.

Pentru sfera comerțului, Uniunea Europeană vrea să semneze parteneriate legat de achiziția de materii prime cu Australia, Canada sau Chile în primă fază.