Reclamă
Reclamă

Uniunea Europeană a deschis luni calea unor sancţiuni financiare severe împotriva Meta, hotărând că reţeaua de socializare nu respectă normele europene privind utilizarea datelor cu caracter personal pentru publicitatea personalizată, anunță AFP, preluată de news.ro. Meta ar putea fi amendată cu până la 10% din cifra sa de afaceri mondială, care a atins aproximativ 125 de miliarde de euro anul trecut. Sancţiunea ar putea depăşi 12 miliarde de euro dacă grupul condus de Mark Zuckerberg nu respectă normele UE.

Meta este obligată să solicite acordul utilizatorilor pentru a combina datele provenite de la diferitele sale servicii în scopul creării de profiluri publicitare. Pentru a se conforma, compania a oferit utilizatorilor Facebook și Instagram un abonament plătit care le permite să evite să fie vizați de publicitate. În cazul în care utilizatorii doresc să păstreze un serviciu gratuit, aceștia trebuie să accepte să-și predea datele.

„Meta a forţat milioane de utilizatori din întreaga UE să facă o alegere binară: să plătească sau să consimtă. Conform constatărilor noastre preliminare, aceasta este o încălcare a Regulamentului privind pieţele digitale (DMA)”, a declarat comisarul pentru afaceri digitale Thierry Breton pentru X.

Reclamă

DMA, care a intrat pe deplin în vigoare la începutul lunii martie, „există pentru a reda utilizatorilor europeni puterea de a decide cu privire la datele lor”, a subliniat el. Meta, la rândul său, susţine că modelul său de abonament „este în conformitate cu DMA.”„Așteptăm cu nerăbdare să continuăm un dialog constructiv cu Comisia Europeană pentru a închide această anchetă”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Comisia consideră însă că modelul Meta nu respectă regulamentul UE deoarece „nu permite utilizatorilor să îşi exercite dreptul de a consimţi în mod liber la combinarea datelor lor cu caracter personal” între diferitele sale platforme. Executivul UE a subliniat într-o declaraţie că giganți tehnologici precum Meta au reuşit „să impună condiţii de serviciu bazei lor vaste de utilizatori care le permit să colecteze cantităţi mari de date cu caracter personal. Acest lucru le-a oferit avantaje potenţiale faţă de concurenţii lor.”

Aceasta este a doua oară când un gigant digital este acuzat în temeiul DMA, după emiterea avizului cu privire la o anchetă începută pe 25 martie. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a acuzat Apple că ar fi încălcat normele europene de concurenţă prin magazinul său de aplicaţii.

Meta îşi poate exercita acum dreptul la apărare obţinând acces la dosar şi răspunzând în scris la constatările preliminare. Dacă acestea sunt confirmate, Comisia va adopta o decizie finală de neconformitate până la sfârșitul lunii martie 2025.

DMA, care permite luarea unor măsuri mai rapide şi mai ferme împotriva abuzurilor de concurenţă ale giganţilor digitali, a fost introdusă pentru a proteja apariţia şi creșterea întreprinderilor nou-înfiinţate în Europa şi pentru a oferi consumatorilor mai multe opţiuni.

Pe lângă Apple, noul regulament se aplică și altor patru mastodonţi americani: Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, și rețelei sociale TikTok, deținută de grupul chinez ByteDance, precum şi platformei olandeze de rezervări hoteliere Booking. O anchetă vizând Alphabet (Google) a fost de asemenea deschisă pentru încălcarea DMA.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro