Reclamă

Uniunea Europeană a alocat marți o nouă anvelopă financiară în valoare de 250 de milioane de euro pentru a sprijini Republica Moldova în 2025, în contextul întreruperii livrărilor de gaz rusesc către regiunea Transnistria. Această măsură vine după ce Moscova a fost acuzată de „șantaj energetic”, potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres.

Comisarul UE pentru Extindere, Marta Kos, aflată în vizită oficială la Chișinău, a declarat pe rețeaua X: „Astăzi facem un pas esențial pentru (…) a ajuta Republica Moldova să reia controlul asupra destinului său energetic”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat pe aceeași platformă „șantajul cu energia” al Moscovei și a promis sprijin pentru fosta republică sovietică în vederea integrării complete pe piața energiei a UE, disociind-o de Rusia.

După declanșarea războiului în Ucraina, Republica Moldova denunță un „război hibrid” pus în scenă de Kremlin. Internațional, țara a apelat la sprijin extern în contextul crizei energetice și problemelor legate de dezinformare și interferențe electorale.

Gazprom a refuzat utilizarea rutelor alternative pentru furnizarea de gaz, invocând litigii financiare legate de datoriile Republicii Moldova. Transnistria s-a confruntat cu tăieri de termoficare, apă caldă și electricitate de la începutul acestui an. Totuși, un ajutor de urgență de 30 de milioane de euro de la Bruxelles a permis Chișinăului să transporte gaz european către regiunea separatistă.

Marți, Bruxellesul a propus un ajutor suplimentar de 60 de milioane de euro, destinat nevoilor Transnistriei până la mijlocul lunii aprilie, cu condiția respectării libertăților și drepturilor omului. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat sprijinul UE în aceste situații critice.

Prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, a mulțumit partenerilor europeni pentru ajutorul acordat în sporirea rezilienței energetice a țării și a subliniat importanța continuării reformelor pentru dezvoltarea economică și integrarea în UE.

Planul de Creștere pentru Moldova, cu un buget de 1.8 miliarde de euro, urmează a fi aprobat de instituțiile europene. Acest plan vizează investițiile și creșterea economică. De asemenea, Republica Moldova așteaptă să devină parte a Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) și urmărește eliminarea completă a taxelor de roaming cu țările membre ale UE.

Procesul de aderare la UE va continua, cu accent pe deschiderea negocierilor privind valorile fundamentale în primăvara acestui an. Comisarul Marta Kos a reafirmat sprijinul UE față de Moldova, spunând: „Țara voastră este un exemplu, iar efortul pe care îl faceți pentru a obține calitatea de membru este impresionant. Vom rămâne alături de voi, iar Republica Moldova niciodată nu va fi singură în acest parcurs spre UE”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro