Uniunea Europeană a alocat marți o nouă anvelopă financiară în valoare de 250 de milioane de euro pentru a sprijini Republica Moldova în 2025, în contextul întreruperii livrărilor de gaz rusesc către regiunea Transnistria. Această măsură vine după ce Moscova a fost acuzată de „șantaj energetic”, potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres.
Comisarul UE pentru Extindere, Marta Kos, aflată în vizită oficială la Chișinău, a declarat pe rețeaua X: „Astăzi facem un pas esențial pentru (…) a ajuta Republica Moldova să reia controlul asupra destinului său energetic”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat pe aceeași platformă „șantajul cu energia” al Moscovei și a promis sprijin pentru fosta republică sovietică în vederea integrării complete pe piața energiei a UE, disociind-o de Rusia.
După declanșarea războiului în Ucraina, Republica Moldova denunță un „război hibrid” pus în scenă de Kremlin. Internațional, țara a apelat la sprijin extern în contextul crizei energetice și problemelor legate de dezinformare și interferențe electorale.
Gazprom a refuzat utilizarea rutelor alternative pentru furnizarea de gaz, invocând litigii financiare legate de datoriile Republicii Moldova. Transnistria s-a confruntat cu tăieri de termoficare, apă caldă și electricitate de la începutul acestui an. Totuși, un ajutor de urgență de 30 de milioane de euro de la Bruxelles a permis Chișinăului să transporte gaz european către regiunea separatistă.
Marți, Bruxellesul a propus un ajutor suplimentar de 60 de milioane de euro, destinat nevoilor Transnistriei până la mijlocul lunii aprilie, cu condiția respectării libertăților și drepturilor omului. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat sprijinul UE în aceste situații critice.
Prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, a mulțumit partenerilor europeni pentru ajutorul acordat în sporirea rezilienței energetice a țării și a subliniat importanța continuării reformelor pentru dezvoltarea economică și integrarea în UE.
Planul de Creștere pentru Moldova, cu un buget de 1.8 miliarde de euro, urmează a fi aprobat de instituțiile europene. Acest plan vizează investițiile și creșterea economică. De asemenea, Republica Moldova așteaptă să devină parte a Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) și urmărește eliminarea completă a taxelor de roaming cu țările membre ale UE.
Procesul de aderare la UE va continua, cu accent pe deschiderea negocierilor privind valorile fundamentale în primăvara acestui an. Comisarul Marta Kos a reafirmat sprijinul UE față de Moldova, spunând: „Țara voastră este un exemplu, iar efortul pe care îl faceți pentru a obține calitatea de membru este impresionant. Vom rămâne alături de voi, iar Republica Moldova niciodată nu va fi singură în acest parcurs spre UE”.