Reclamă
Reclamă

Un fost ofițer polonez de informații militare a dezvăluit că 70% din pierderile armatei ruse în Ucraina aparțin unităților disciplinare cunoscute sub numele de „de asalt Z”. Aceste unități sunt formate din foști pușcăriași și sunt trimise zilnic pentru a epuiza apărătorii ucraineni.

Locotenent-colonelul în rezervă Maciej Korowaj a precizat într-o postare pe rețeaua socială X/Twitter: „Informațiile din surse deschise ne arată că aproximativ 70% dintre pierderile ireversibile suferite de armata rusă provin din aceste formațiuni speciale”.

Companiile de „asalt Z” sunt principalele subunități de infanterie ușoară utilizate de ruși pe toate regiunile frontului. Aceste unități disciplinare includ foști pușcăriași și sunt atașate batalioanelor de parașutiști și de cercetare aflate în prima line. Conform ofițerului polonez, procentul militarilor-pușcăriași reprezintă cel mult 40% din totalul militarilor unității.

Reclamă

De la stabilirea din decembrie 2022 a primelor „contingente speciale”, Ministerul rus al Apărării recrutează zilnic între 250 și 1.500 de astfel de „voluntari”. Unitățile de asalt Z sunt ocazional întărite cu artilerie, tancuri sau vehicule blindate pentru a crește puterea de foc și mobilitatea.

Conform doctrinei militare ruse, o companie de „asalt Z” este o unitate cu un nivel înalt de independență și flexibilitate, creată temporar în afara structurii militare regulate. Aceste unități au două misiuni principale: întărirea unităților de asalt și îndeplinirea misiunilor de luptă în Ucraina.

Capacitatea de luptă a unei companii de asalt regulare poate crește semnificativ odată cu adăugarea unei companii de „asalt Z”, putând ajunge de la 100 la 261 de militari. Subunitățile „de asalt Z” sunt rotite la fiecare 3 zile și instrucția durează între 10 și 15 zile.

Aceste unități de sacrificiu amintesc de „ștrafbat”-urile create de Iosif Stalin în Al Doilea Război Mondial. Instituția de batalioane disciplinare „Z” reînvie practicile Armatei Roșii din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că raportul pierderilor dintre militarii ruși și cei ucraineni este de șase la unu, rușii pierzând șase soldați pentru fiecare ucrainean ucis sau rănit. Până acum, Rusia a pierdut peste 540.000 de militari, conform informațiilor armatei ucrainene.

La începutul lunii iunie, Vladimir Putin a afirmat că ucrainenii au suferit pierderi de cinci ori mai mari decât Rusia în acest război, fără a oferi cifre exacte. Un raport din iunie arată că cel puțin 64.000 de militari ruși au murit în Ucraina. În februarie, Zelenski a anunțat că armata ucraineană a suferit peste 31.000 de morți.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro