Reclamă

Ungaria și Slovacia, cele mai critice țări din UE față de Ucraina, și-au prezentat marți poziția privind o posibilă aderare a Kievului la Uniunea Europeană. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a respins cu fermitate ideea, în timp ce omologul său slovac, Robert Fico, a indicat că ar putea sprijini acest demers, dar cu anumite condiții restricționate, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

Viktor Orban a declarat că aderarea Ucrainei în acest moment ar aduce ruină pentru Ungaria. „Dacă Ucraina ar adera astăzi la UE, ar ruina Ungaria. UE nu are bani pentru a putea să primească Ucraina, iar noi nu dorim ca ea să ne distrugă ţara”, a afirmat premierul ungar după o întâlnire în capitala slovacă, Bratislava, cu omologul său slovac Robert Fico.

Orban a estimat că mii de companii maghiare și zeci de mii de familii ar putea falimenta din cauza redirecționării fondurilor UE către Ucraina. Acesta a subliniat că negocierile pentru aderarea Ucrainei ar trebui amânate pentru cel puțin un deceniu și ar trebui să fie cu „final deschis”. Totodată, a adăugat că Ucraina trebuie să-și rezolve problemele cu Slovacia și Ungaria, arătând respect față de aceste țări vecine.

Robert Fico, premierul Slovaciei, deși a avut la rândul său divergențe cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, consideră că probabilitatea ca Ucraina să adere la UE nu ar trebui respinsă abrupt. „Sprijinim intrarea Ucrainei în UE, cu condiţiile prevăzute”, a indicat Fico, arătând însă că ar putea folosi dreptul de veto în cadrul Uniunii dacă Ucraina nu redeschide tranzitul pentru gazul rusesc.

Premierul slovac a menționat că este gata să sisteze furnizarea de energie electrică și ajutorul umanitar către Ucraina dacă aceasta nu își continuă livrările de gaz. De la preluarea mandatului în octombrie 2023, Fico a oprit ajutorul militar pentru Kiev, iar Slovacia nu a mai oferit Ucrainei arme și muniții, contrar îngrijorărilor anterioare ale opozanților săi din comunitatea internațională.

Această situație denotă divergențele de opinii dintre Ungaria și Slovacia cu privire la politica Uniunii Europene față de Ucraina, pe fondul tensiunilor preexistente legate de tranzitul energetic și drepturile minorităților. Premierii celor două țări și-au expus pozițiile într-o discuție care subliniază complexitatea relațiilor regionale și europene contemporane.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro