Ungaria se pregătește să își retragă amenințarea de a bloca reînnoirea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, pe fondul presiunilor exercitate de președintele american Donald Trump. Decizia Ungariei vine după ce Trump a avertizat Moscova că va impune sancțiuni și mai dure dacă aceasta nu va încheia conflictul din Ucraina. Conform unor diplomați citați de Politico, retorica oficialilor unguri a început să se schimbe.
În ultima perioadă, Budapesta a manifestat public intenția de a refuza reautorizarea sancțiunilor UE impuse Rusiei, care includ restricții comerciale severe și înghețarea unor active suverane de aproximativ 200 de miliarde de euro. Premierul ungar, Viktor Orbán, a declarat chiar că „A venit vremea schimbării!”, sugerând că UE ar trebui să aștepte să vadă politica lui Trump față de Rusia înainte de a lua decizii definitive.
Miercuri, acest mesaj a primit un răspuns puternic din partea lui Trump prin intermediul unei postări pe Truth Social, în care liderul american a afirmat că Rusia trebuie să „OPRASCĂ acest război ridicol”, altfel se va confrunta cu sancțiuni economice severe din partea SUA.
În urma acestor declarații, diplomații reuniți la Bruxelles au perceput că Ungaria este dispusă să cedeze în fața presiunilor internaționale și să permită reînnoirea sancțiunilor la timp. Doi diplomați au menționat că reprezentantul Ungariei a punctat că țara sa nu a luat o decizie finală, evidențiind o schimbare de atitudine față de poziția publică anterior mai opozantă a lui Orbán.
Un diplomat UE a comentat pe marginea discuțiilor închise, spunând că „Ungaria ar trebui mai degrabă să se consulte cu eroul său american”, făcând aluzie la influența lui Trump asupra deciziei Budapestei.
Oficialii europeni trebuie să decidă până la 31 ianuarie reînnoirea sancțiunilor, iar viitoarea întâlnire de astăzi a celor 27 de țări UE este crucială în acest sens. UE intenționează să introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei în următoarele săptămâni. În cazul neaprobării reînoirii, miniștrii de externe UE se pot întruni din nou pentru a adresa chestiunea.
Lipsa unei reînnoiri ar putea duce la eliberarea fondurilor înghețate ale Rusiei, majoritatea deținute în Belgia, existând temeri că acest lucru ar putea afecta strategia UE de reducere a dependenței energetice de Rusia. Isaac Levi, expert în energie rusă, a subliniat că blocarea reînnoirii sancțiunilor ar submina progresul UE în consolidarea securității energetice.
Reprezentanții UE și-au exprimat încrederea că sancțiunile vor fi reînnoite fără incidente, deși avertizează că un blocaj neașteptat ar putea încă să apară.