Reclamă
Reclamă

Ungaria nu dorește ca NATO să devină un bloc „anti-China” și nu-i va sprijini pe aliați să realizeze acest demers, a declarat joi ministrul de externe, Peter Szijjarto, citat de Reuters.

„NATO este o alianță de apărare, nu o putem transforma într-un bloc anti-China”, a declarat Szijjarto pentru televiziunea de stat maghiară, ca răspuns la o întrebare referitoare la eforturile NATO de consolidare a alianței în regiunea Indo-Pacific.

Declarația summitului de la Washington descrie China drept o componentă esențială a efortului de război al Rusiei în Ucraina și afirmă că Beijingul continuă să reprezinte o provocare sistemică pentru Europa și pentru securitate.

Reclamă

China a reacționat spunând că declarația aprobată de liderii NATO este părtinitoare și „seamănă discordie”.

China este un partener important de comerț și investiții pentru Ungaria. Alte state membre ale Uniunii Europene încearcă să devină mai puțin dependente de Beijing.

Premierul ungar, Viktor Orban, s-a întâlnit luni cu președintele chinez, Xi Jinping, pentru a discuta despre un potențial acord de pace în Ucraina, după vizite realizate anterior la Kiev și Moscova. Discuțiile sale cu liderul rus, Vladimir Putin, au stârnit nemulțumirea unor lideri ai UE, care încearcă să evite contactele la nivel înalt cu Moscova din cauza războiului din Ucraina.

În comentariile făcute în marja summitului NATO de la Washington, Szijjarto a mai spus că admiterea Ucrainei în alianță ar slăbi unitatea în cadrul grupului.

La summitul NATO, liderii au promis sprijin pentru Ucraina, iar declarația finală a reiterat sprijinul pentru Ucraina pe calea sa către aderarea la NATO.

„Admiterea Ucrainei nu ar consolida, ci ar slăbi unitatea alianței, deoarece există puncte de vedere complet diferite cu privire la aderarea lor. Aderarea Ucrainei la NATO nu ar consolida nici caracterul de apărare al alianței, deoarece, în practică, ar crea un risc de conflict deschis între Rusia și NATO”, a declarat Szijjarto.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro