Ungaria nu va susține prelungirea sancțiunilor actuale împotriva unor cetățeni ruși și bieloruși la următoarea reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, conform unei declarații făcute joi de Peter Szijjarto, ministrul de externe ungar. Aceasta a fost făcută în contextul unei intervenții la Washington, unde Szijjarto a subliniat că „ar trebui să se acorde timp discuțiilor SUA-Rusia”.
Înainte de întâlnirea sa cu consilierul de securitate națională al Casei Albe, Szijjarto a menționat, conform unui comunicat al ministerului său, că politicienii liberali din Europa „doresc în mod clar ca Ucraina să continue războiul și îl presează pe președintele ucrainean în această direcție”, transmit surse ale MTI, citate de Agerpres. „Desigur, nu știu de câtă presiune are nevoie, dar este cert că el este în mod continuu inspirat și încurajat să continue războiul”, a punctat Szijjarto.
Consiliul Afaceri Externe al UE se va reuni luni, iar Szijjarto a afirmat că „guvernul ungar este sub o presiune uriașă” în ceea ce privește prelungirea sancțiunilor, care vor expira pe 15 martie. Deciziile trebuie însă luate până la data de 10 martie. „Este clar, totuși, că politicienii pro-război ai Europei se precipită și încearcă să creeze dificultăți procesului de pace”, a adăugat el.
Peter Szijjarto a mai spus că Ungaria nu va consimți luni la prelungirea regimului de sancțiuni împotriva persoanelor cu șase luni. Delegația ungară are termen până la 10 martie pentru a evalua deciziile necesare în contextul discuțiilor Rusia-SUA. Szijjarto a criticat și propunerea unei finanțări europene de aproximativ 20 miliarde de euro pentru Ucraina, menționând că „Nu vom susține nici aceasta luni”, deoarece banii contribuabililor europeni nu ar trebui folosiți pentru a susține continuarea războiului.
Potrivit ministrului, posibila învestire a lui Donald Trump ca președinte al SUA ar constitui „un mare câștig” pentru „tabăra păcii”. Totodată, el a subliniat că discuțiile ruso-americane sunt cele care aduc soluțiile de pace „mai aproape ca niciodată”.
Despre Comisia Europeană, Szijjarto a afirmat că aceasta a încălcat o garanție importantă dată guvernului ungar în ceea ce privește livrarea de gaz prin Ucraina, propunere ce includea participarea Ungariei dar care nu a fost onorată.