Reclamă
Reclamă

Ungaria a anunțat vineri că nu are nicio intenție de a plăti amenda record în valoare de 200 de milioane de euro dictată de justiția europeană în luna iunie pentru nerespectarea tratatelor în materie de drept de azil.

Comisia Europeană a declarat că, dacă Budapesta refuză să plătească amenda, banii ar putea fi recuperați din fondurile europene alocate acestei țări. „Nu a fost prevăzută plata acestei amenzi, întrucât ea este total injustă”, a afirmat ministrul adjunct de interne ungar, Bence Retvari, în fața jurnaliștilor la Budapesta. „Ea a fost dată tocmai pentru a exercita o presiune politică din cauza abordării noastre față de migrația clandestină”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ungaria, care la 1 iulie a preluat președinția semestrială a Consiliului UE, a fost sancționată pentru că nu s-a conformat unei decizii precedente a Curții de Justiție a Uniunii Europene din decembrie 2020, dar și pentru că a continuat să nu aplice „regulile de drept ale Uniunii în materie de protecție internațională”.

Reclamă

Până la criza provocată de migranți în 2015, premierul ungar Viktor Orban era unul dintre cei mai vehemenți opozanți față de sosirea migranților din afara Europei. În iunie, Curtea de Justiție a UE a dat o condamnare istorică, o amendă de 200 de milioane de euro, pentru nerespectarea tratatelor UE de către Budapesta.

Comisia Europeană a anunțat că, dacă Ungaria nu achită amenda, banii ar putea fi recuperați prin deducerea lor din fondurile europene pe care executivul UE încă nu le-a virat acestei țări. În prezent, 19 miliarde de euro din fondurile UE alocate pentru Ungaria sunt înghețate de Comisie, în cadrul altor proceduri.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro