Reclamă

Parlamentul ungar a decis miercuri prelungirea cu șase luni a stării de urgenţă ca răspuns la războiul din Ucraina, menţinând astfel în continuare o situaţie excepţională prezentă în Ungaria din 2016. Această măsură îi conferă premierului Viktor Orban capacitatea de a emite decrete în absenţa aprobării parlamentare, pentru toate chestiunile legate de conflictul armat şi de criza umanitară generată de acesta.

Documentul aprobat cu o majoritate de 135 de voturi faţă de 47 împotrivă, justifică prelungirea stării de urgenţă prin necesitatea de a gestiona impactul războiului asupra azilului, economiei şi energiei în Ungaria. Această decizie vine într-un context în care starea de urgenţă a fost instituită iniţial din cauza crizei migratorii din 2016, succedată de pandemia COVID-19, iar acum se adaugă efectele invaziei ruse în Ucraina.

De la instituirea ei în 2016, majoritatea parlamentară a partidului Fidesz, al lui Orban, a prelungit de mai multe ori această măsură excepţională. Prelungirea curentă răspunde direct implicaţiilor conflictului în curs din Ucraina, subliniind impactul considerabil pe care îl are asupra naţiunii ungare în materie de azil, economie şi aprovizionare cu energie.

Măsura recentă urmează a întrîi puterile executivului ungar, permiţând guvernării prin decrete în domenii considerate a fi conectate direct sau indirect cu starea de război şi cu consecinţele acestuia asupra Ungariei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro