Reclamă
Reclamă

Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, preia de la 1 iulie președinția semestrială, prin rotație, a Consiliului Uniunii Europene, sub sloganul „Să facem Europa măreață din nou”, similar cu cel al fostului președinte american Donald Trump din 2016.

Motto-ul indică o președinție proactivă și simbolizează ideea că „suntem mai puternici împreună decât separat”, a declarat Janos Boka, ministrul ungar al afacerilor europene, în conferința de presă de marți, organizată în Varkert Bazar din Budapesta, pentru a prezenta prioritățile președinției ungare, conform MTI.

Ungaria va exercita funcția de președinte al Consiliului UE între 1 iulie și 31 decembrie „într-o situație extraordinară”, a spus Boka, adăugând că președinția ungară dorește să servească pacea și securitatea în Europa, relatează Agerpres.

Reclamă

„Europa trece printr-o situație excepțională, cu probleme precum un război în vecinătate sau imigrația”, a subliniat Boka, promițând că președinția Ungariei va fi „un mediator onest”. „Președinția Ungariei va căuta soluții reale la problemele reale ale Europei”, a adăugat ministrul, menționând că Ungaria „nu promite miracole, dar aduce o șansă de schimbare și progres”.

Executivul ungar a stabilit șapte priorități pentru președinția la Consiliul UE: îmbunătățirea competitivității, a apărării comune și a apărării frontierelor externe, precum și avansarea extinderii și stimularea politicilor de coeziune, agricultura și abordarea problemelor demografice.

În plus, Boka a precizat că în lunile următoare se așteaptă la progrese în ceea ce privește funcționarea spațiului Schengen de liberă circulație și combaterea antisemitismului. Ungaria va încuraja, de asemenea, discuțiile pe teme legate de învățământul superior sau de protecția patrimoniului cultural.

Logo-ul președinției ungare are la bază cubul lui Rubik, o invenție a ungurului Erno Rubik, care împlinește anul acesta o jumătate de secol de când a fost creat, în 1974.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro