Ungaria a pierdut definitiv un miliard de euro din fondurile europene, conform unei declarații oficiale făcute miercuri de Comisia Europeană. Aceasta sancțiune, fără precedent în Uniunea Europeană, a fost impusă din cauza încălcărilor repetate ale statului de drept de care Budapesta este acuzată.
În primăvara lui 2022, Bruxellesul a pornit mecanismul de condiționalitate împotriva Ungariei, suspicios în privința felului în care sunt gestionate fondurile UE de către statul maghiar. Principalele îngrijorări ale Comisiei Europene vizau condițiile de atribuire a contractelor publice și lipsa de transparență și control.
Deși Ungaria a implementat unele reforme care au permis deblocarea parțială a unor fonduri, fonduri totale de 19 miliarde de euro rămân blocate prin diverse proceduri. Comisia a specificat, pentru AFP, că prima tranșă din fondurile suspendate, în valoare de 1,04 miliarde de euro, a fost sigilată definitiv la sfârșitul anului 2024.
Comisia Europeană a emis un raport în luna iulie, în care critica atitudinea Ungariei față de normele democratice ale UE, mai ales în domeniul corupției și al independenței media. Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a declarat că se va ‘bate’ pentru protejarea fondurilor europene. „Ei încearcă în mod constant să le ia banii ungurilor prin diverse mijloace și pentru motive diverse”, a susținut Orban în decembrie.
Într-o mișcare politică recentă, Peter Magyar, noul rival politic al lui Orban, a cerut organizarea anticipată a alegerilor legislative, prevăzute pentru primăvara lui 2026. El a argumentat această cerere prin dorința de a readuce țării fondurile europene datorate, afirmând: „Timpul presează. Să devansăm data alegerilor pentru ca țara să nu piardă încă un an în mod inutil. Să aducem acasă miliardele pe care ni le datorează Uniunea Europeană”.