Ungaria populistului Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, urmează să preia președinția Uniunii Europene la 1 iulie. Aceasta este o prespectivă care provoacă îngrijorare la Bruxelles, având în vedere numărul tot mai mare de dispute cu Budapesta.

Ungaria va deține pentru următoarele șase luni conducerea Consiliului UE, o poziție-cheie care permite țării să controleze agenda reuniunilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. „Această președinție este îngrijorătoare, deoarece Orban este foarte apropiat de Rusia și, de asemenea, de Donald Trump, care ar putea câștiga în Statele Unite în noiembrie”, a declarat Ernst Stetter, consilier special al președintelui Fundației Jean-Jaurès pentru Europa, citat de France 24.

Președinția rotativă a Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene permite țării care o deține să controleze agenda reuniunilor. Ungaria și-a folosit în trecut acest drept pentru a bloca decizii importante la nivelul UE, inclusiv în chestiuni legate de Ucraina, statul de drept și imigrație. „Aproximativ 40% din deciziile pe care UE le dorește cu privire la Ucraina sunt blocate”, sublinia recent ministrul lituanian de externe Gabriel Landsbergis.

Sub presiunea partenerilor europeni, Budapesta a acceptat deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Kievul, însă ajutorul militar de 6,6 miliarde de euro continuă să fie blocat. Un alt simbol care dă tonul acestei președinții ungare este organizarea unei slujbe pentru Europa la Bruxelles, o ceremonie plasată sub auspicii conservatoare.

Viktor Orban intenționează să adopte un slogan pentru președinție: „Make Europe Great Again”, o expresie împrumutată de la Donald Trump. „Acest slogan arată unde vrea Orban să ducă UE, spre autocrație”, a declarat eurodeputatul german Daniel Freund.

Ungaria a prezentat o foaie de parcurs pentru președinția sa, accentuând necesitatea de a controla frontierele UE, de a reduce imigrația ilegală și de a proteja agricultorii de concurența neloială. „Motto-ul nostru se referă la ideea unei președinții active, practice, la faptul că împreună suntem mai puternici”, s-a apărat ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka.

Distribuția posturilor-cheie ale UE ține cont de ponderea fiecărui grup politic și pare să fi fost deja decisă. „Europenii au dorit să acționeze rapid pentru a evita ca Orban să aibă influență asupra acestor numiri”, a afirmat Ernst Stetter. Totuși, Viktor Orban a criticat acordul, susținând că „merge împotriva a tot ceea ce reprezintă UE”.

Având în vedere relațiile anterioare ale Budapestei cu cei 27 de membri, statele membre ar trebui să urmărească îndeaproape președinția ungară. „Înainte de preluarea mandatului, Viktor Orban a efectuat vizite în Germania, Italia și Franța pentru a vedea care sunt liniile roșii ce nu trebuie depășite”, a adăugat Pascale Joannin, directorul Fundației Robert Schumann.