Reclamă

Ungaria este pregătită să inițieze o acțiune legală împotriva Comisiei Europene pentru rambursarea costurilor implicate de protejarea frontierei externe a Uniunii Europene, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, joi. Budapesta estimează că a cheltuit aproximativ 2 miliarde de euro în acest scop. În 2015, premierul Viktor Orban a decis să închidă una dintre principalele rute de tranzit prin Ungaria, destinate solicitanților de azil, decizie care, deși i-a consolidat susținerea pe plan intern, a atras critici din partea altor state membre ale UE.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Orban, a afirmat într-o conferință de presă: „Suntem gata să dăm în judecată Comisia Europeană, după ce a rambursat parțial sau total costurile suportate de alte state membre pentru protejarea granițelor Schengen”. El a accentuat faptul că „Ungaria a cheltuit două miliarde de euro pentru protejarea frontierei Schengen în ultimii ani fără a primi nicio contribuție semnificativă din partea UE”.

Guvernul ungar l-a mandatat pe ministrul afacerilor europene, Janos Boka, să negocieze cu Comisia Europeană privind o decizie aferentă politicii sale de migrație și subliniază existența unor „linii roșii” care „nu pot și nu vor fi traversate” în cadrul acestor negocieri. Gulyas a reiterat că „una din aceste linii roșii este decizia exprimată de poporul ungar la un referendum”, indicând că nimeni nu se poate stabili în Ungaria împotriva voinței poporului ungar.

Șeful de cabinet a subliniat că guvernul ungar își va continua politica de protejare a granițelor împotriva migrației ilegale și va oferi transport gratuit către Bruxelles celor care primesc azil. Această poziție vine în contextul în care Germania a anunțat recent introducerea controalelor la frontierele sale, inclusiv cele cu Franța, Luxemburg și alte țări. Controalele sunt menite să combată imigrația ilegală și să răspundă presiunilor politice interne.

Potrivit lui Gulyas, „decizia de luni a Berlinului distruge spațiul de liberă circulație din UE” și a fost criticată pentru impunerea de controale suplimentare la frontierele interne și pentru eșecul de a proteja frontierele externe ale Uniunii. Gulyas a mai subliniat că, în 2015, premierul Orban a avertizat asupra riscului colapsului Schengen dacă UE nu întărește legislația comunitară.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro