Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană în partea de nord-est a țării, în contextul în care amenințarea unei escaladări în războiul dintre Ucraina și Rusia este considerată „mai mare ca niciodată”. Această decizie a fost anunțată de ministrul apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, după o ședință a Consiliului Apărării convocată de premierul Viktor Orban, conform agenției Reuters.
„Încă avem încredere că va fi pace cât mai curând posibil, prin diplomație în locul unei soluții militare”, a declarat ministrul într-un videoclip postat pe Facebook miercuri seara. Szalay-Bobrovniczky a adăugat: „Cu toate acestea, pentru a ne pregăti pentru toate posibilitățile, am ordonat instalarea în nord-est a sistemelor de control aerian și de apărare aeriană recent achiziționate și a capacităților construite pe baza acestora.”
Reuniunea Consiliului de Apărare, convocată de premierul Viktor Orban, a avut ca temă principală evoluțiile recente din Ucraina. „Amenințarea escaladării războiului Ucraina-Rusia este mai mare ca niciodată”, a conchis Szalay-Bobrovniczky.
Detalii suplimentare despre care părți ale sistemului de apărare aeriană al Ungariei vor fi instalate în nord-est nu au fost încă furnizate. Armata Ungariei se află într-un program de modernizare, recent procurând sistemele franceze de apărare antiaeriană Mistral, alături de alte patru state din Uniunea Europeană.
În plus, în 2020, Ungaria a încheiat un acord pentru achiziționarea sistemelor de apărare aeriană NASAMS de la Kongsberg din Norvegia și de la producătorul american de armament Raytheon Technologies. Ministrul apărării a mai declarat că unele unități ale armatei ungare sunt deja în stare de alertă maximă.
Situația tensionată este agravată de deciziile recente ale Rusiei și Ucrainei. Președintele rus, Vladimir Putin, a oficializat noua doctrină nucleară, care extinde posibilitatea recurgerii la un atac nuclear inclusiv ca răspuns la atacuri convenționale. Această schimbare a urmat după ce Statele Unite au permis Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Ucraina a folosit pentru prima dată rachete americane ATACMS marțea trecută, un act considerat de Moscova ca fiind o escaladare majoră, urmat de atacuri cu rachete britanice Storm Shadow, desfășurate miercuri.