Guvernul ungar anunță introducerea unor noi restricții la importurile de produse agricole din Ucraina, ca reacție la consecințele deciziei Uniunii Europene de a permite importurile fără taxe din această țară. Ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a criticat UE pentru efectele acestei politici asupra pieței agricole europene, acuzând o ‘situație de supra-aprovizionare severă’ și o scădere semnificativă a prețurilor, ce afectează fermierii ungari.

În contextul tensiunilor dintre Ungaria și Ucraina, decizia de a limita importurile agricole ucrainene este parte a unui plan mai amplu de susținere a agricultorilor ungari, propus de guvernul de la Budapesta. Acest plan include, printre altele, obligația vânzătorilor și companiilor de logistică de a raporta Guvernului ungar produsele restricţionate importate. De asemenea, produșii prelucrați din cereale ucrainene vor fi supuși restricțiilor.

‘Bruxelles-ul și Comisia Europeană i-au trădat pe fermierii ungari și, în schimb, îi sprijină pe oligarhii ucraineni’, a declarat Istvan Nagy, evidențiind o poziție critică față de politica UE.

Recent, UE și-a reînnoit angajamentul de suspendare temporară a taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene exportate în blocul comunitar, prevăzând totodată garanții pentru evitarea supra-aprovizionării pieței europene.