Ungaria este mulțumită de cooperarea cu Rusia în ceea ce privește livrările de gaze naturale și nu are planuri să înceteze să cumpere gaze rusești, a spus joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Declarația vine în contextul în care țările din Europa Occidentală au depus eforturi serioase pentru a-și reduce dependența de gazele rusești după invadarea Ucrainei în 2022.

Ungaria își acoperă necesarul de gaze naturale în principal din Rusia, primind 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an conform unui acord pe 15 ani semnat în 2021, relatează Reuters, citată de Agerpres. „Obținerea gazelor de care Ungaria are nevoie este o ‘chestiune fizică’ și nu una politică sau ideologică”, a declarat Szijjarto la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg.

Gazele naturale rusești ajung în Ungaria în principal prin conducta Turkstream, care permite Moscovei să ocolească Ucraina când transportă gazele naturale rusești spre sudul Europei. Ungaria este singura țară membră a Uniunii Europene al cărei lider, premierul Viktor Orban, a menținut legături prietenoase cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, după decizia Moscovei de a invada Ucraina în luna februarie 2022. Ungaria este, de asemenea, țară membră NATO.

Miercuri, grupul energetic controlat de statul ungar MVM a informat că va prelua o participație de 5% la zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari din lume. „Preluarea unei participații la acest zăcământ de gaze ne dă nouă (Ungariei, n.r.) o protecție față de fluctuațiile mari ale prețurilor la energie. În condițiile în care Azerbaidjanul este un nou jucător în aprovizionarea noastră energetică, această situație ne conferă o aprovizionare cu energie mult mai stabilă, o mult mai mare securitate a aprovizionării cu energie”, a spus Szijjarto.