Ungaria cere eliminarea unor persoane de pe lista de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Ungaria solicită eliminarea a opt persoane de pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene împotriva Rusiei și dorește noi garanții privind discuțiile asupra tranzitului gazelor rusești prin Ucraina. Acest pas este considerat condițional pentru acceptarea de către Budapesta a reînnoirii sancțiunilor, conform unor diplomați europeni citați de Reuters.
Sancțiunile UE îndreptate împotriva Rusiei, impuse după izbucnirea războiului din Ucraina, necesită aprobarea unanimă a statelor membre la fiecare șase luni. Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, critică frecvent aceste măsuri, dar până acum nu a recurs la veto, ci a obținut diverse concesii, inclusiv menținerea unor relații contractuale cu companii rusești.
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a postat pe Facebook că țara sa „nu va fi de acord cu grăbirea” extinderii sancțiunilor, mai ales pe cele referitoare la persoane. Sancțiunile implică măsuri economice, dar și includerea pe o listă neagră a peste 2.400 de persoane și entități, cu înghețarea activelor și interdicția de călătorie în UE.
Diplomații europeni nu au dezvăluit cine sunt persoanele a căror eliminare de pe lista de sancțiuni este cerută de Ungaria, din cauza caracterului confidențial al negocierilor. Reprezentanții Ungariei la UE nu au comentat situația.
Luna trecută, Ungaria a amenințat cu blocarea prelungirii sancțiunilor economice împotriva Rusiei, ce includ înghețarea activelor Băncii Centrale ruse în valoare de peste 200 miliarde de euro. După ce Comisia Europeană a promis că va implica Ungaria în discuțiile cu Kievul asupra tranzitului gazului, Budapesta a aprobat extinderea sancțiunilor.
Cu toate acestea, ministrul Szijjarto a afirmat recent că Uniunea Europeană nu și-a onorat promisiunea, întrucât Ungaria nu a fost invitată la o întâlnire cu Ucraina și Slovacia pe tema gazelor. Comisia Europeană a răspuns că, deși întâlnirea a avut loc în format prestabilit, Ungaria va fi inclusă în discuțiile viitoare privind sursele și rutele alternative de aprovizionare cu gaz către Europa, conform unui purtător de cuvânt al Comisiei.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨