Guvernul ungar a anunțat implementarea unor noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, cu scopul de a proteja interesele fermierilor ungari afectați de prețurile reduse pe piața agricolă europeană. Istvan Nagy, ministrul Agriculturii, critică Uniunea Europeană pentru susținerea importurilor fără taxe din Ucraina, măsură care, în opinia sa, dezavantajează fermierii din Ungaria.

Conform ministrului, decizia UE de a permite importurile fără taxe din Ucraina a dus la o scădere semnificativă a prețurilor pe piață, punând fermierii europeni într-o poziție dificilă în fața competiției. Drept răspuns, Ungaria a elaborat un plan în cinci puncte pentru sprijinirea fermierilor locali, inclusiv obligația pentru vânzători și companiile de logistică de a raporta guvernului despre produsele restricţionate care sunt importate prin Ucraina.

Dezaprobat de politicile UE, Nagy acuză Comisia Europeană și Bruxelles-ul de trădare față de fermierii ungari, în favoarea suportului acordat oligarhilor ucraineni. Aceasta decizie vine în contextul unei relaţii deja tensionate între Ungaria și Ucraina, statul maghiar fiind reticent în a oferi un sprijin substanțial Kievului de la începutul conflictului cu Rusia.

Recent, statele membre UE au convenit asupra reînnoirii suspendării temporare a taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene, însă au inclus garanții pentru a preveni suprasaturarea pieței. Aceste măsuri limitează volumele importurilor la nivelurile înregistrate în anii anteriori, urmărind echilibrarea intereselor tuturor părților implicate.