Reclamă
Reclamă

Ungaria a blocat, miercuri, o declarație comună a statelor Uniunii Europene de condamnare a recentelor interdicții din Rusia împotriva mai multor posturi și site-uri europene.

Printre sursele de presă interzise de Rusia se numără organizații cunoscute precum Der Spiegel, El Pais, RAI sau Le Monde, dar și Digi24 și Digi24.ro. În listă este inclus și site-ul independent 444 din Ungaria. Aceste site-uri și televiziuni nu mai pot fi accesate din Rusia.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a folosit veto-ul său pentru a bloca politica externă a UE, zădărnicind astfel adoptarea unei declarații de condamnare a interdicțiilor impuse de Rusia. Politica externă europeană necesită unanimitatea membrilor, iar veto-ul ungar a împiedicat astfel demersul colectiv al UE.

Reclamă

În urma acestei decizii, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a transmis un comunicat în nume propriu: „Organizațiile de dezinformare și propagandă rusești, împotriva cărora UE a introdus măsuri restrictive, nu reprezintă presă liberă și independentă. Activitățile lor de difuzare în UE au fost suspendate pentru că aceste surse sunt sub controlul autorităților ruse și sunt esențiale în a susține războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat Borrell.

Rusia a anunțat că restricțiile ar putea fi ridicate dacă blocul european anulează sancțiunile impuse luna trecută împotriva RIA Novosti, Izvestia și Rosiskaia Gazeta, toate cunoscute pentru propagarea informațiilor favorabile Kremlinului.

Decizia Ungariei de a bloca declarația comună a Uniunii Europene arată încă o dată divergențele interne față de politicile externe ale statelor membre și influența acestora asupra reacțiilor comunitare în fața acțiunilor Rusiei.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro