Reclamă
Reclamă

Experții avertizează că un tsunami s-ar putea produce în următorii 30 de ani în Marea Mediterană, iar Spania ar putea fi una dintre țările afectate. Conform Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a UNESCO (CIO), un tsunami de peste cel puțin un metru va lovi Marea Mediterană în următoarele decenii.

Ziarul spaniol La Razon scrie că zona periculoasă este falia Averroes de sub Marea Alboran. Un cutremur în această zonă ar putea provoca valuri de până la șase metri, care ar ajunge în Spania în mai puțin de 21 de minute.

De la începutul secolului 20, au fost înregistrate aproximativ 100 de tsunami-uri în Marea Mediterană și în mările din apropiere, reprezentând circa 10% din totalul tsunami-urilor din lume.

Reclamă

Deși mai puțin frecvente, tsunami-urile din nord-estul Atlanticului pot avea efecte devastatoare. De exemplu, un cutremur cu magnitudinea de 8,5 din 1755 a declanșat un tsunami care a distrus o mare parte a Lisabonei, Cadizului, părți din Maroc și a ajuns chiar în sud-vestul Cornwall-ului în Marea Britanie și Irlanda.

Chiar dacă un tsunami de un metru sau chiar șase metri nu ar atinge amploarea celor din Oceanul Indian din 2004, care a ucis peste 230.000 de persoane, sau celui japonez din 2011, ce a causat daune de aproximativ 243 miliarde de dolari, ar fi totuși o urgență majoră.

Un oficial al CIO, Vladimir Roudil, a explicat: „În vestul Mediteranei, dacă avem un cutremur lângă Algeria, acesta va traversa marea într-o oră și 15 minute”.

În concluzie, o posibilitate reală de tsunami în Marea Mediterană determină autoritățile și specialiștii să ia măsuri preventive pentru a se pregăti în fața unei astfel de urgențe.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro