Unele spitale din țara noastră ar putea intra sub administrarea Universității de Medicină din București. Rectorul UMF a trasat printr-un comunicat de presă care ar fi avantajele formării unei rețele de spitale universitare în România, Profesor universitar doctor Viorel Jinga susține că un astfel de demers contribuie activ la o dezvoltare în ceea ce privește resursa umană fin sănătate.
Spitalul CF 2 sub conducerea UMF?
Aceste unități spitalicești ar urma să formeze atăt studenți cât și rezidenți. Sistemul public de sănătate din România ar cunoaște astfel o reală evoluție, în opinia reprezentanților UMF. Prof.univ. dr. Jinga este de părere că dacă aceste spitale vor intra sub conducerea UMF în cadrul lor vor putea fi structurate și anumite platforme de cercetare.
„Dezvoltarea unei reţele de spitale universitare reprezintă un pas important pentru îmbunătăţirea sistemului public de sănătate din România. Aceste spitale vor putea oferi oportunităţi de învăţare pentru studenţi, formare pentru medicii rezidenţi, dar în cadrul unităţilor se pot organiza şi platforme de cercetare. ” se arată în comunicatul din partea UMF, conform Agerpres.
Totodată, reprezentanții Universității de Medicină Carol Davila din București susțin că pot fi dezvoltate în cadrul acestei rețele de unități, servicii medicale nișate pe anumite patologii. Conform conducerii UMF, spitalele universitare beneficiază de dotări tehnologice de ultimă generație care ar permite furnizarea de astfel de servicii medicale de specialitate.
Printr-un astfel de demers, prof univ. dr. Viore Jinga susține că numeroși specialiști ar fi atrași să intre și să lucreze în sistem.În cazul Capitalei, actualul spital de stat care se află în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii ar urma să treacă sub conducerea UMF dacă propunerea rectorului va fi luată în calcul. Este vorba despre spitalul CF Nr 2.
Reprezentanții UMF susțin la unison că printr-o astfel de inițiativă, studenții și rezidenții ar avea acces la cadre universitare cu vastă experiență în domeniul medical. Într-un astfel de cadru, viitorii medici ar putea deprinde o varietate de cunoștințe importante pentru cariera în medicină. De altfel, tot printr-un astfel de demers este încurajat și schimbul de experiență între rezidenți.