Ministrul de Interne al Ucrainei a fost ucis în urma unui accident

Cel puțin 18 persoane și-au pierdut viața, iar alte 29 au fost ucise în apropiere de Kiev. Elicopterul în care se afla Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski, s-a părbușit peste o grădiniță. Aeronava fusese modernizată cu puțin timp înainte de accident în România.

Ucraina și Europa sunt în doliu, după tragedia petrecută miercuri, 18 ianuarie, în regiunea Brovarî. Un elicopter cu 9 pasageri la bord s-a prăbușit la orele dimineții peste o grădiniță plină cu copii. Impactul a fost atât de puternic încât la scurt timp a izbucnit un incendiu de proporții.

Printre cei aflați la bordul aeronavei se aflau și Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastirski. Toți au decedat în urma prăbușirii, printre care și adjunctul ministrului de Interne, Ievhen Ienin, și secretarul de stat Iuri Lubkovici.

Cât despre destinația finală a oficialilor ucraineni, se pare că aceasta era „unul dintre punctele fierbinţi” ale țării. Kirilo Timoşenko, adjunctul şefului biroului prezidenţial, a clarificat că misiunea Ministerului de Interne se deplasa în acea direcție înainte de impact.

Elicopterul prăbușit, reparat în România în urmă cu mai puțin de un an

Elicopterul era o donație din partea Franței și era model SuperPuma H225 de la Airbus. E posibil ca aeronava să fi fost reparată chiar în România, în primăvara anului 2022. Atunci, Ucraina a trimis mai multe asemenea elicoptere la unitatea Airbus de la Ghimbav, Brașov pentru lucrări de mentenanță și reparații capitale.

Bilanțul total al victimelor a ajuns la 19 persoane, printre care și 3 copii. Alte 29 de persoane au fost rănite. 15 minori au ajuns în stare gravă la spital și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Anton Herașcenko, consilier la Ministerul de Interne, a declarat că în curând se va stabili exact cauza exactă a tragediei.

În primă instanță, Volodimir Zelenski a ordonat autorităților să se deplaseze imediat la fața locului și să înceapă cercetările. Au fost luate în calcul toate posibilitățile, inclusiv cea de sabotaj sau defecțiune tehnică. Există însă zvonuri că în spatele accidentului ar putea fi Rusia. Kremlinul nu a comentat însă până acum incidentul, iar Kievul nu a făcut acuzații oficiale.

„Condoleanțele mele tuturor familiilor și prietenilor victimelor. Denis, Ievhen, Iuri, echipa Ministerului de Interne… adevărați patrioți ai Ucrainei. Odihnească-se în pace! Fie ca toți cei ai căror vieți au fost furate în această dimineață întunecată să se odihnească în pace!”, a transmis președintele Volodimir Zelenski într-o postare pe rețelele de socializare.

Share.