Reclamă

În România există un oraș fantomă și se află la aproape 100 de kilometri de Oradea. Aici nu mai locuiesc decât pensionari și câțiva copii săraci. Toată lumea a plecat cu gândul la o viață mai bună.

Orașul Vașcău, căci despre el este vorba, a ajuns acum la aproximativ 2.250 locuitori, iar în ultimul deceniu a pierdut 18,21% din rezidenți.

Vașcău, orașul fantomă din România arată post-apocaliptic

Localnicii povestesc că prin Vașcău poți merge și doi kilometri fără să întâlnești un om. Fabricile închise în anii ‘90 nu au mai fost redeschise vreodată. Acum, sunetele specifice unui oraș au fost înlocuite de o liniște profundă în care se mai poate auzi doar apa curâgând a râului Crișu Repede.

Casele sunt majoritatea aproape distruse și par părăsite de ani întregi. Singurele spații comerciale care mai funcționează sunt o farmacie și o bancă, în care nu intră nimeni.

 În comunism, aici se termina linia ferată care venea de la Oradea încă din 1916. Acum a rămas doar fundătura. „Nici nu mai ştiu de când n-am mai văzut tren în Vaşcău. Linia e închisă”, spune localnica Doina Ilion, în vârstă de 76 de ani.

Unde se află orașul fantomă din România și de ce au fugit oamenii de el: „Nu găsești pe nimeni...”
Facebook

Orașul Vașcău a fost o dată prosper

Ridicat la rang de oraş la jumătatea anilor ʼ50, de către ruşii veniţi să exploateze uraniul de la Băiţa, Vaşcăul avea deja tradiţie urbană.

Doina Ilarion şi aminteşte cu nostalgie de sfârşitul anilor ʼ60, când s-a stabilit aici ca profesoară de sport. Vișcăul a fost cândva o oraș care avea viață peste tot.

„Vaşcăul era un oraş cochet, liniştit şi curat. Avea sere, de unde luam seminţe pentru florile pe care le plantam cu copiii, fabrică de marmură, ocol silvic, brutărie, OCL-ul (n.r. Organizaţie Comercială Locală din comunism) la care toată şefimea din judeţ venea după marfă şi tot felul de întreprinderi. Acum nu mai are nimic…”, spune femeia pentru ebihoreanu. 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro