Avem resurse, dar nu le folosim la capacitate maximă. Cea mai mare stație de irigat din România nu a mai fost decolmatată de mai bine de două decenii și jumătate. Abia acum, aceasta a fost scoasă din nămol. A fost construită în zona Brăilei pentru a deservi o suprafață uriașă. Acum, cu ajutorul a două șalandre de mare capacitate, stația de irigat de la Spiru Haret din Brăila a fost adusă la viață.
Cea mai mare stație de irigare din România a fost readusă la viață
După aproape un sfert de secol de nefuncționare datorită colmatației, cea mai mare stație de irigare din România a fost pusă din nou în funcțiune. Echipa Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare a reușit să scoată aproximativ 105.000 de metri cubi de aluviuni din bazinul stației. Aceasta deservește acum 205.000 de hectare de teren arabil.
Stația de irigații de la Spiru Haret, este compusă din șapte nave plutitoare. Fiecare dintre acestea au la bord câte șase pompe de mare capacitate.
Totuși, din cauza lipsei de întreținere, nișa de captare a apei, numită bazinul de liniștire, nu a fost decolmatată de mai bine de două decenii.
Vasile Turcitu, directorul sucursalei brăilene a ANIF, a declarat că stația de irigații a funcționat „la limită” în ultimii ani. Deși a existat riscul ca pompele să fie deteriorate sau chiar distruse din cauza mâlului și a depunerilor din apă. Anul trecut, din cauza secetei și a scăderii debitului Dunării, stația a fost oprită pentru câteva săptămâni.
Decolmatarea a fost făcută cu ajutorul unei firme specializate. Aceasta deține două șalandre de mare capacitate. Cu ajutorul lor au fost excavate aproximativ 105.000 de metri cubi de aluviuni din bazinul stației.
Operațiunea a fost extrem de dificilă.
Totul din cauza faptului că excavările se întorceau în același loc în lipsa unui flux continuu de evacuare. Cu toate acestea, specialiștii au depășit aceste impedimente. Astfel, au optat pentru a asigura stabilitatea navei de lucru cu piloni de fixare ajunși până la 7 metri adâncime.