Reclamă

Situația dramatică din Ucraina a îngrijorat și șocat întreaga lume. Românii sunt din ce în ce mai îngrijorați, căci la o mică aruncătură de băț de țara noastră are loc un război în care și-au pierdut viața mii de oameni nevinovați. 

Sursa: Social Media

În cazul unui atac aerian, România are în prezent peste 4500 de adăposturi de protecție destinate cetățenilor în cazul unui atac aerian. Doar în București există 1190 de astfel de adăposturi, iar în restul țării 3348. Tu știi unde să te ascunzi în cazul unui posibil atac aerian?

Lista adăposturilor anti-bombe de pe teritoriul țării noastre

Potrivit experților, aceste adăposturi sunt insuficiente pentru întreaga populație. Mai mult, mai multe dintre acestea ar putea fi chiar și nefuncționale.

„În mare parte, adăposturile existente au fost construite pe vremea comuniștilor. Din păcate, acest concept de apărare în caz de atac aerian a fost haotic abordat înainte de 1989. Fără nicio logică. Adică nu s-a construit la număr de persoane, la populația dintr-o anumită zonă, ci s-a ordonat realizarea unui număr de X adăposturi”, a declarat Cristian Vîlcu, specialist în protecție civilă, potrivit Adevărul.

Mai mult, Cristian Vîlcu a mai anunțat că multe dintre aceste adăposturi sunt pline de mucegai sau inundate.

„Unele sunt pline de mucegai sau chiar inundate. Altele sunt adevărate depozite de murături sau biciclete, dar hai să spunem că asta nu e o problemă, pentru că legea permite acest lucru dacă pot fi eliberate în situații de urgență în maximum 24 de ore. Mai grav, multe dintre ele au echipamentele nefuncționale”, a mai declarat expertul în protecție civilă.

AICI puteți găsi lista completă a adăposturilor de protecție civilă din întreaga țară.

În ceea ce privește buncărele din Capitală acestea se clasifică astfel:

  • SECTORUL 1: 165 de adăposturi
  • SECTORUL 2: 343  de adăposturi
  • SECTORUL 3: 143 de adăposturi
  • SECTORUL 4: 168 de adăposturi
  • SECTORUL 5: 58 de adăposturi
  • SECTORUL 6: 294 de adăposturi

Starea de funcționare a adăposturilor de protecție civilă

Adăposturile civile pentru protecție în caz de atac aerian trebuie să fie într-o stare perfectă de funcționare și să aibă o instalație de filtrare și ventilare a aerului, precum și toaletă, chiuvetă. Mai mult, acestea trebuie să aibă și o cale de salvare în cazul în care clădirea se prăbușește.

„O parte dintre edili au realizat întreținerea și renovarea acestor spații cu ocazia reabilitării blocurilor, dar, atenție, numai o parte. În plus, procentul de reabilitare a blocurilor din toată țara este unul destul de modest. Mai mult, adăposturile de la metrou, special concepute pe vremea lui Ceaușescu chiar și pentru atac atomic, nu au mai fost întreținute ”, a explicat Cristian Vîlcu.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro