Reclamă

Aceasta este lista adăposturilor anti-bombe din București. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut publică, de curând, lista adăposturilor de protecție civilă care se află pe teritoriul României. Conform datelor IGSU, în prezent, la noi în țară se află 4538 de bunchere. Dar, ele sunt așa de mici încât în ele nu pot încăpea mai mult de 4 familii.

Toate cele 4500 de bunchere de pe teritoriul României sunt amplasate la subsolul blocurilor, clădirilor de birouri, unităţilor de învăţământ, spitalelor, hotelurilor şi primăriilor. Majoritatea se află în Capitală, adică o pătrime din totalul lor. Iată care este lista adăposturilor anti-bombe, pe sectoare.

1. Lista adăposturilor anti-bombe din București

Sectorul 1 – 165 de adăposturi;
Sectorul 2 – 343 de adăposturi;
Sectorul 3 – 143 de adăposturi;
Sectorul 4 – 168 de adăposturi;
Sectorul 5 – 58 de adăposturi;
Sectorul 6 – 294 de adăposturi.

Unul dintre cele mai cunoscute bunchere, care se află pe lista adăposturilor anti-bombă se află în incinta clubului seniorilor din Sectorul 6 al Capitalei. Acesta are o suprafață de 39 de metri pătrați și poate primi în interiorul lui 39 de persoane.

Intrarea în buncher este dotată cu două uși blindate, un grup sanitar cu apă potabilă, dar și o toaletă. Încăperea este iluminată, are prize, termometru, sistem de ventilație a aerului dar și o ieșire de urgență.

„Spațiul este de aproximativ 1mp de persoană. Acesta este unul dintre cele 9 adăposturi de protecție civilă pe care le are în administare Primăria Sectorului 6. Celelalte 8 pe care le avem în administrare sunt la grădinițe și școli”, a spus Paul Moldovan, administrator public Sector 6.

Toată lumea trebuie să știe! Aceasta este lista adăposturilor anti-bombe din București
arhivă

2. Lista adăposturilor la nivel național

În județul Vrancea, de exemplu, sunt amplasate 13 buncăre, nouă sunt în Focșani, trei adăposturi sunt la Adjud și unul în Panciu. Alte adăposturi sunt în județul Ialomița, treisprezece la număr, 3 în Urziceni, cinci la Slobozia, trei la Fetești și două la Țăndărei.

Totodată, în județul Alba, sunt 15 buncăre, în Călărași sunt 23 și în Hunedoara sunt 25 de adăposturi, anunță IGSU.

Lista completă a adăposturilor de protecție civilă poate fi consultată AICI. Legea spune că în cazul în care România este atacată din aer, buncărele trebuie să fie eliberate în maxim 24 de ore.

3. În ce stare sunt în prezent adăposturile civile

În cursul zilei de azi, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a declarat că, în contextul luptelor din Ucraina, România este pregătită să facă față oricărie situații. De asemenea, oficialul a precizat că buncherele au fost verificate și sunt gata să primească oameni.

„Există un anumit calendar pentru această inspecţie”, a precizat ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro