Cătălin Cherecheș, primarul în funcție al orașului Baia Mare, a intrat în atenția opiniei publice în urma faptului că, deși se află în urmărire generală, continuă să își exercite atribuțiile de primar. Situația a stârnit numeroase discuții și controverse în rândul oficialilor și cetățenilor, deoarece acest lucru contravine legilor în vigoare.

Procedura de încetare a mandatului

Potrivit prefectului Maramureșului, Rudolf Stauder, procedura de încetare a mandatului primarului implică mai mulți pași. În primă instanță, secretarul unității administrativ-teritoriale (UAT) la care aparține primarul trebuie să înainteze un referat către prefectură, în care să aducă la cunoștință sentința emisă de instanța de judecată.

Ulterior, prefectul are obligația de a emite un ordin prin care constată încetarea mandatului de drept al primarului.

Această poveste a început în 2016, când Cătălin Cherecheș a fost arestat pentru luare de mită în formă continuată. După mai mult de trei luni de arest preventiv, primarul a fost eliberat și și-a reluat activitatea în funcția de primar. În momentul eliberării, acesta a afirmat că respectă instituțiile statului român și că are încredere în justiție.

Unde ar fi fugit C[t[lin Cherecheș. Primarul din Baia Mare ar vrea să își cumpere o casă în această țară

Despre perioada petrecută în Penitenciarul Gherla, Cătălin Cherecheș a declarat că a fost una „civilizată”. Nu au fost aduse detalii suplimentare cu privire la condițiile de detenție, însă primarul a subliniat că și-a respectat întotdeauna statul român și instituțiile sale.

Unde ar fi fugit Cherecheș

Pe fondul acestei situații controversate, au apărut informații că primarul Cătălin Cherecheș ar fi fugit din țară și s-ar afla în Italia, pe insula Pantelleria, aproape de coasta Tunisiei. Sursele Antena 3 CNN au vehiculat această ipoteză, menționând că primarul chiar intenționează să achiziționeze o proprietate în acea zonă. De asemenea, se presupune că acesta ar avea rude în regiunea Milano.

Fuga primarului Cătălin Cherecheș din țară a generat un val de reacții în Poliția Română. Chestorul Victor Ștefan Ivașcu, șeful Poliției de Frontieră, a demisionat de la conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră în urma acestui scandal.

În plus, alți doi adjuncți ai inspectorului-șef al Poliției de Frontieră au fost schimbați din funcție, împreună cu șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș. La fel s-a întâmplat și cu șefii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj și Serviciului Județean de Protecție (SIPI).