Este alertă în Europa, după ce un virus extrem de periculos, care poate fi și mortal, a fost depistat în Franța. Autoritățile sunt îngrijorate deoarece acesta se poate răspândi foarte rapid, iar simptomele la oameni sunt foare grave.

Virus mortal periculos se răspândește rapid în Franța

Virusul care a îngrozit autoritățile din Franța și recent Marea Britanie este transmis prin intermediul mușcăturilor de căpușe și provoacă febra hemoragică Crimeea-Congo.

Autoritățile franceze au depistat acest virus la căpușe, iar până acum nu au fost confirmate cazuri de infecție în rândul oamenilor. Totuși, din cauza riscului mare de mușcături de căpușă, care poate transmite infecția, riscul este unul imens.

Și autoritățile britanice sunt în alertă din cauza virusului extrem de periculos. Există temerea ca pe măsură ce virusul se răspândește, să ajungă și pe coasta britanică.

Virusul purtat de căpușe, cunoscut sub denumirea de CCHF se răspândește extrem de rapid, ceea ce ridică riscul de epidemii. Boala de febră hemoragică virală este una cu o rată de mortalitate de 10-40%, ceea ce o face extrem de pericoloasă.

În primă fază, virusul este transmis prin mușcătura de căpușă la animale sau la oameni. Însă ciclul de infectare nu se termină aici, deoarece persoanele pot intra în contact cu el și prin intermediul conactului cu  sângele, secrețiile, organele sau alte fluide corporale ale animalelor sau oamenilor deja infectați.

Principalele simptome ale acestei boli sunt: febră, ameețeli, dureri și rigiditate a gâtului, dureri de spate, dureri de cap, dureri de ochi și sensibilitate la lumină.

De asemenea, există riscul să apară și probleme la nivelul sistemului digestiv, manifestate prin dureri de stomac, scaun moale sau stări de greață și vărsături.

În formele grave ale bolii, se pot observa și erupții de sângerare în piele pe diferite suprafețele ale corpului, de la ochi, gură și gât, cât și pe piele.

Cei care observă aceste simptome, care se manifestă la câteva zile după ce a fost contactat virusul, sunt sfătuiți să meargă urgent la medic pentru tratament.