Un tribunal din Rusia a respins apelul jurnalistului american Evan Gershkovich, menținând decizia de prelungire a arestării sale până la data de 30 iunie pe acuzații de „spionaj”. Gershkovich, care lucrează pentru Wall Street Journal și a fost arestat în martie 2023 în timpul unui reportaj la Ekaterinburg, neagă ferm aceste acuzații, o poziție pe care și SUA, colegii și familia sa o împărtășesc.

Arestul jurnalistului reprezintă un caz de o gravitate nevăzută de la prăbușirea URSS privind un reporter străin, cu acuzații nesusținute public de dovezi din partea Rusiei și o procedură declarată secretă. Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. În timpul audierii, a fost văzut zâmbind și comunicând prin semnale cu jurnaliștii, în ciuda situației tensionate.

Diplomata americană Stephanie Holmes a fost prezentă la tribunal, subliniind atenția pe care SUA o acordă acestui caz. Între timp, discuțiile despre un posibil schimb de prizonieri, inclusiv sugestia președintelui rus Vladimir Putin de a-l schimba pe Gershkovich cu Vadim Krasikov, au fost complicate de moartea subită a disidentului rus Aleksei Navalnîi, eveniment ce ar putea afecta negocierile.