Reclamă
Reclamă

Un nou studiu dezvăluie că o dietă de proastă calitate poate duce la modificări ale creierului asociate cu depresia și anxietatea. Cercetătorii au descoperit că obiceiurile alimentare nesănătoase reduc materia cenușie și modifică nivelul de neurotransmițători din creier, conform neurosciencesnews.com.

Aceste modificări se corelează cu ruminația, un simptom al stărilor de sănătate mintală, descris ca o tendință de a se gândi excesiv la diverse lucruri, în special negative și iraționale. Studiul subliniază importanța unei diete sănătoase pentru bunăstarea mentală.

Cercetarea a fost realizată de Universitatea din Reading, Roehampton University, FrieslandCampina (Netherlands) și King’s College London, și a fost publicată în jurnalul Nutritional Neuroscience.

Reclamă

Studiul a constatat că alimentația de slabă calitate determină o reducere a acidului gamma aminobutiric (GABA) și o creștere a glutamatului în zona frontală a creierului, împreună cu un volum redus al materiei cenușii. Acest lucru ar putea explica asocierea dintre dieta nesănătoasă și stările mentale negative.

Dr. Piril Hepsomali, de la Universitatea din Reading, a declarat: „În cele din urmă, vedem că persoanele care au o dietă nesănătoasă – bogată în zahăr și grăsimi saturate – au o neurotransmisie excitatorie și inhibitoare dezechilibrată, precum și un volum redus de materie cenușie în partea frontală a creierului.”

Motivele exacte pentru care dieta afectează creierul în acest mod sunt încă în curs de investigare. O posibilitate este că obezitatea și modelele alimentare bogate în grăsimi saturate provoacă modificări metabolice și ale neurotransmisiei glutamatului și GABA, așa cum a fost demonstrat în studii pe animale.

Se crede că alterările distincte ale microbiomului intestinal datorate dietelor bogate în grăsimi saturate influențează mecanismele celulare responsabile de producția de GABA și glutamat.

O dietă bogată în grăsimi saturate și zahăr reduce și numărul interneuronilor parvalbumină, care sunt responsabili de furnizarea GABA acolo unde este necesar. Dietele nesănătoase afectează și glucoza, crescând glicemia și insulina, ceea ce duce la creșterea nivelului de glutamat și la reducerea producției și eliberării de GABA.

Având o dietă bogată în grăsimi și colesterol poate provoca schimbări în membranele celulare care afectează eliberarea neurotransmițătorilor. Aceste schimbări în chimia creierului pot duce la modificări ale volumului materiei cenușii, așa cum s-a observat în studiu.

Așadar, poate exista o relație circulară între o dietă sănătoasă, un creier mai sănătos și o bunăstare mentală îmbunătățită.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro