Reclamă
Reclamă

Un soldat polonez a decedat după ce a fost înjunghiat de un migrant la granița dintre Polonia și Belarus, a anunțat joi armata de la Varșovia. Incidentul a avut loc pe 28 mai, când soldatul a fost implicat într-un conflict cu migranții care încercau să treacă frontiera de nord-est a Poloniei dinspre Belarus, potrivit presei poloneze.

Deși a fost tratat inițial într-un spital din orașul Hajnówka, situat în apropiere, și apoi transportat la un spital militar din Varșovia, „viața sa nu a putut fi salvată”, a precizat Comandamentul General al Forțelor Armate într-un comunicat pe platforma X.

Premierul Donald Tusk i-a adus un omagiu într-un mesaj pe platforma X: „Tânărul soldat, Mateusz, și-a dat viața apărând granița Republicii Polone. Patria și compatrioții nu vor uita acest sacrificiu. Îmi exprim cele mai profunde condoleanțe apropiaților săi”.

Reclamă

Mateusz a fost identificat oficial doar cu prenumele, iar familia sa a fost informată. Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a afirmat într-o postare pe Facebook că soldatul „a murit în timp ce apăra granița poloneză” de „un atac al bandiților” și a cerut compatrioților săi să „îi onoreze memoria”.

Liderul partidului de extremă-dreapta Noua Speranță, Stanisław Tyszka, a declarat într-o postare pe X: „Un soldat polonez atacat cu un cuțit la granița polono-belarusă de un imigrant ilegal a murit… Soldații polonezi și polițiștii de frontieră trebuie să aibă dreptul de a se apăra și de a trage în legitimă apărare și în apărarea graniței noastre!”.

Polonia și UE au acuzat anterior Rusia și Belarus că se află în spatele unui aflux de migranți pe flancul estic al blocului ca o formă de război hibrid. În 2022, Polonia a construit un zid de 186 de kilometri și 5,5 metri de-a lungul frontierei cu Belarus pentru a împiedica trecerea migranților. Luna trecută, guvernul polonez s-a angajat să investească 2,3 miliarde de euro pentru a consolida securitatea la frontiera estică.

„Am început aceste lucrări pentru a face din frontiera Poloniei una sigură în timp de pace și impenetrabilă pentru un inamic în timp de război”, a declarat Tusk.

Soldatul polonez a fost înjunghiat mortal de un migrant la granița polono-belarusă pe 28 mai. În ciuda eforturilor medicale, acesta nu a supraviețuit. Premierul și ministrul Apărării au adus omagii, subliniind importanța sacrificiului său pentru securitatea națională. Controversa privind migrația și securitatea frontierei continuă să fie un subiect arzător în Polonia și în Uniunea Europeană.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro