Reclamă
Reclamă

Un satelit finanțat de cetățenii ucraineni permite serviciilor de informații militare ale țării să urmărească obiective rusești din spațiu, să identifice trupele lor militare și să distrugă armele. Prin acest satelit, Ucraina a reușit să folosească 38% din datele obținute pentru a pregăti atacuri asupra Rusiei.

„Rezultatele sunt peste așteptările noastre”, declară serviciile militare ucrainene, cunoscute și sub numele de HUR, într-un raport publicat miercuri, informează Politico. Micro-satelitul cumpărat de la o companie finlandeză le permite ucrainenilor să spioneze locațiile trupelor rusești, tancurilor și navelor.

„Datorită satelitului oamenilor, armata noastră a reușit să distrugă mii de ținte militare, inclusiv submarinul Rostov-pe-Don și marea navă de aterizare Minsk”, a declarat Serhiy Prytula, un prezentator și actor TV ucrainean, a cărui fundație a ajutat la strângerea de bani pentru satelit.

Reclamă

Totul a început în primele zile după invazia rusă în țara vecină, când ucrainenii se luptau să cumpere arme pentru a preveni atacul. Fundația de caritate a lui Serhiy Prytula și a bloggerului ucrainean Ihor Lachenkov a adunat aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a cumpăra trei drone Bayraktar, care ar fi fost o achiziție vitală în primele luni de război. Cu toate acestea, producătorul turc Baykar Defense a decis să-i ofere aceste drone Ucrainei, iar cu banii adunați, voluntarii au consultat armata cu privire la cea mai bună utilizare a banilor.

Astfel, în august 2022, au decis să cumpere un satelit, precum și acces la baza de date a companiei finlandeze ICEYE, care a fost creată de cei 21 de sateliți pe care firma îi deținea la acel moment.

„Nu-mi amintesc niciun caz în care societatea civilă a cumpărat un satelit pentru informațiile de apărare ale țării sale. Și ucrainenii sunt cei care au făcut-o. Oamenii au simțit puterea de a crea proiecte atât de mari pentru forțele lor de apărare”, a spus Prytula.

Ucraina nu avea propriii sateliți înainte de 2022, așa că accesul la tehnologia ICEYE a permis Kievului să primească imagini exclusive în orice condiții meteorologice, în ciuda ploii, zăpezii, ceții, și prafului, zi și noapte. Sateliții firmei ICEYE folosesc așa-numita tehnologie Radar cu deschidere sintetică (SAR) care colectează imagini detaliate de prin nori, frunziș și le pot realiza și noaptea, reflectând undele radio de pe suprafața Pământului.

Acest lucru face dificilă ascunderea tancurilor sau trupelor și permite armatei să planifice mai bine operațiunile și să distrugă mai eficient inamicul. Folosirea „satelitului poporului” combinată cu accesul la baza de date ICEYE a permis specialiștilor HUR să facă peste 4.700 de fotografii ale obiectelor militare rusești, inclusiv 370 de aerodromuri, 238 de poziții de apărare aeriană și de informații tehnice radio, 153 de depozite de petrol și depozite de combustibil, 147 de depozite pentru rachete, arme de aviație și muniție și 17 baze navale.

HUR a spus că aproximativ 38% din datele obținute datorită satelitului firmei ICEYE au fost folosite pentru a pregăti atacuri asupra inamicului. „Un avantaj uriaș al satelitului ICEYE este capacitatea sa de a vedea clar un grup de unități mecanizate inamice cu echipamente, chiar și camuflate. Ce crezi că se întâmplă cu ei după aceea?” a declarat HUR.

Sateliții „spion” au fost folosiți încă de la începutul erei spațiale, însă până acum au fost în mare parte lansați și operați de agențiile naționale de informații și armate. Războiul din Ucraina a arătat că cererea este mult mai largă de atât. Sateliții deținuți de proprietăți private, utilizați de obicei pentru a monitoriza schimbările climatice sau marile întreprinderi agricole au, de asemenea, capacități utile pentru război.

„Serviciile de apărare și securitate oferite sunt foarte bune”, a declarat William Marshall, șeful firmei Planet, care conduce o flotă de sateliți de observare a Pământului de înaltă rezoluție. În primele zile ale războiului, compania a furnizat o hartă detaliată a trupelor ruse de-a lungul graniței cu Ucraina și încă publică în mod regulat instantanee actualizate. Tehnologia folosită de Planet folosește, în principal, sateliți optici convenționali, ce pot evalua primii 10 centimetri de sol. Apoi folosește inteligența artificială pentru a dezvolta ceea ce Marshall numește „viziunea indirectă” necesară pentru a identifica mici schimbări importante pe zone mari, cum ar fi construcția de poduri sau câmpuri îmbibate de apă sau noroi.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro