Reclamă

Casa Națională de pensii oferă informații despre persoanele care primesc pensii speciale în România și oferă detalii despre deținătorul celei mai mari pensii, care ajunge la fabuloasa sumă de 18.716 lei/lună.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2019, au beneficiat de pensii speciale 9.359 de persoane, mai mult cu 1.9% față de anul 2018.

3.878 persoane beneficiază de această pensie conform Legii 303/2004, aceștia activând în funcții precum judecători și procurori. În acest segment este înregistrată și cea mai mare pensie medie, în valoare de 18.716 lei, din care 17.409 lei este suportată din bugetul statului, restul fiind acoperită din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Cine primește pensii speciale potrivit CNPP

Legea nr. 216/2015 – 840 de persoane aparținând Corpului diplomatic şi consular al României. Pensia medie fiind de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportaţi de la bugetul de stat.

Legii 215/2015 – 792 de persoane aparținând funcţionarilor publici parlamentari. Pensia medie fiind de 4.547 lei, din care 2.595 lei suportaţi de la bugetul de stat.

Legea 83/2015 – 1.440 de persoane aparțimând personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Pensia medie fiind de 10.891 lei, din care 7.359 lei suportaţi de la bugetul de stat.

Legea 130/2015 – 1.800 de persoane aparținând personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor. Pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportaţi de la bugetul de stat.

Florin Roman, liderul deputaților PNL a anunţat propunerea de convocarea a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru votarea proiectului privind tăierea pensiilor speciale.

„În calitate de lider al deputaţilor PNL, am propus colegilor mei să solicităm convocarea unei sesiuni extraordinare în care să supunem votului proiectul de lege al PNL privind tăierea pensiilor speciale. Din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resursele financiare necesare pentru plata alocaţiilor majorate, în urma votului de la sfârşitul lunii decembrie, din Parlament. Tot în decembrie, Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a dat un raport de adoptare a proiectului PNL care prevede tăierea pensiilor speciale pentru parlamentari, magistraţi, personal aeronautic, diplomaţi, funcţionari ai Curţii de conturi etc. Proiectul de lege al PNL alocă pensii de serviciu doar pentru militari şi poliţişti. În mod surprinzător, raportul de adoptare nu a fost ‘ridicat’ pe site-ul Comisiei de muncă şi nici nu a fost trimis plenului, astfel încât el nu a putut fi supus votului în ultima săptămână din sesiunea parlamentară. Urgenţa adoptării acestui proiect de lege este determinată de necesitatea finanţării legii adoptată de Parlament, privind dublarea alocaţiilor pentru copii”, a scris Roman pe Facebook săptămâna trecută.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a amânat în decembrie luarea unei decizii privind pensiile speciale.

 


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro