Specialiștii spun că pălinca poate fi mai scumpă decât un whisky

Un român a reușit să intre în cartea recordurilor. Silviu Zetea este un producător de băuturi distilate din Satu Mare, spune că a învățat foarte multe despre procesul obținerii pălincii de la tatăl său.

Licoarea este una deosebită, urmează regulile tuturor băuturilor alcoolice nobile.

„Noi avem o pălincă veche de 17 ani, din cireşe amare.”

Un litru din această pălincă  este vândut la prețul de 2000 de euro, astfel a intrat în cartea recordurilor pentru cea mai scumpă pălincă vândută de până acum.

Mărturisește că ideea de la care a plecat a fost să extindă aria de consumatori a produsului său. Înnobilarea băuturii a avut scopul ca pălinca să fie consumată și într-un context romantic.

„ Am denumit-o băutură pentru îndrăgostiţi, pentru ocazii rare sau de şemineu, conţinutul fiind unic.”

Acesta a tratat cu mult respect noul produs, contextul prezentării fiind unul deosebit. Pe lângă ambalajul distinct, a creat o adevărată poveste în jurul acestuia.

„i-am pus o poveste, simbolizând Balada lui Ciprian Porumbescu Crai Nou

Pentru a putea duce băutura în contextul special, de a fi savurată în cadrul un evenimente cu caracter unic, a depus foarte mult efort pentru alegerea formei recipientului. Sticla are detalii care sunt lucrate manual.

„Forma de prezentare este una deosebită, într-un glob de sticlă cu fir aurit, pus într-o cutie personalizată din lemn, lucrată manual.”

Pălinca de lux a fost comparată cu multe din băuturile nobile consumate la scală globală. Se pare că cea mai scumpa sticla de whisky a fost vândută cu 848.750 de lire (Macallan 1926, in varsta de 60 de ani), pe 3 octombrie 2018, conform cu World Records Academy.

Ambele băuturi pornesc de la 40-50 de grade și ajung undeva la 70. Pălinca se obține din fructe distilate, pe când whiskyul rezultă în urma distilării porumbului. De preferat este ca, whiskyul, să nu aibă un grad ridicat, specialiștii spun că îi strică gustul. În general când străinii sunt serviți cu pălincă, acestora li se pare foarte puternică.

 

 

 

Share.