Un gest inovator de a îmbunătăți interacțiunile umane în era digitală vine din orașul italian Verona, unde restaurantul Al Condominio oferă clienților săi o sticlă de vin gratuită ca recompensă pentru a renunța la utilizarea telefoanelor mobile în timpul mesei. Inițiativa, lansată de proprietarul Angelo Lella, își propune să stimuleze conversațiile față în față între oameni și să reducă distragerile digitale.

Lella explică motivația din spatele acestei oferte unice: „Tehnologia devine o problemă. Nu este nevoie să te uiţi la telefon la fiecare cinci secunde, dar pentru mulţi oameni este ca un drog… În acest fel au ocazia să o lase deoparte şi să bea un vin bun”. Clienții care aleg să participe la această inițiativă vor plasa telefoanele într-o cutie specială, care va fi apoi încuiată, la intrarea în restaurant. Pentru a pretinde vinul gratuit, ei trebuie să arate chelnerului cheia cutiei.

Pe lângă vinul gratuit, clienții sunt încurajați să scrie o recenzie despre experiența lor culinară, pe care să o lase în cutie. Cea mai impresionantă recenzie va fi răsplătită cu o masă gratuită la următoarea vizită. Reacția publicului la această ofertă a fost extrem de pozitivă, cu aproape 90% dintre clienți optând pentru a renunța la telefoane în schimbul vinului gratuit.

Restaurantul Al Condominio marchează un punct de referință în regiunea Veneto prin această inițiativă, deși nu este singurul local din Italia care încurajează deconectarea digitală. Alte exemple includ Separe 1968 din Toscana, care oferă vouchere clienților care lasă telefoanele deoparte. Această tendință își propune să aducă înapoi esența relațiilor umane prin stimularea dialogului direct și a interacțiunilor nemediate de ecrane.