Reclamă

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a confirmat prezența variantei Eris a noului coronavirus în România. Cu toate acestea, el subliniază că nu putem vorbi despre un val similar cu cel provocat de varianta Omicron.

Marinescu explică că atunci când un virus persistă în circulație pentru o perioadă îndelungată, cum este cazul SARS-CoV-2, suferă constant mutații. Majoritatea acestor mutații sunt minore și nu au semnificație. Cu toate acestea, apar și noi variante virale. În cazul variantei Eris (cod EG 5), se presupune că este o altă variantă sau subvariantă legată de Omicron, care se transmite foarte ușor și va deveni predominantă, așa cum s-a întâmplat și cu variantele anterioare.

Se estimează că aproximativ 30% din cazurile noi de infecție cu SARS-CoV-2 în România sunt cauzate de varianta Eris. Totuși, Marinescu subliniază că pentru a confirma acest lucru este nevoie de secvențierea virusului. Este necesar să observăm un trend clar pentru a ne lămuri.

Cresc numărul de infecții, dar nu se vorbește despre agresivitate

Directorul medical menționează că nu există informații despre o agresivitate sporită a variantei Eris. Cu toate acestea, numărul de infecții cu noul coronavirus care se prezintă la Institutul „Matei Balş” a crescut. Acest lucru poate fi explicat prin creșterea numărului total de cazuri, ceea ce duce la selectarea și internarea celor cu complicații. Nu se poate confirma încă că aceste cazuri sunt legate de varianta Eris, deoarece este nevoie de secvențierea virusului.

Un renumit medic din România a confirmat! O nouă variantă a coronavirusului a ajuns în România
Social media

Nu există dovezi că varianta Eris aduce ceva nou

Marinescu subliniază că, în prezent, nu există dovezi că varianta Eris aduce ceva nou în ceea ce privește simptomatologia sau alte aspecte ale infecției cu noul coronavirus. Deși numărul de cazuri a crescut, este important să menționăm că multe dintre acestea nu au fost diagnosticate anterior și oamenii le-au tratat ca pe o viroză obișnuită.

Directorul medical nu crede că vor exista creșteri semnificative și susținute ale numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe termen lung. Deși este posibilă o creștere, el consideră că situația se va stabiliza treptat. Chiar dacă observăm o creștere a cazurilor, aceasta poate fi ținută sub control.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro