Reclamă
Reclamă

Un profesor de medicină din Statele Unite a fost acuzat de fraudă pentru că ar fi trimis date false pentru a obține milioane de dolari din fonduri publice destinate cercetării unui medicament pentru tratarea bolii Alzheimer, scrie Reuters.

Bărbatul în vârstă de 67 de ani, care era profesor de medicină la City University of New York (CUNY), este acuzat de procurorii federali că ar fi fabricat date incluse în cererile către Institutul Național de Sănătate în numele său și al unei companii farmaceutice. Procurorii spun că profesorul ar fi obținut în perioada 2017 – 2021 aproximativ 16 milioane de dolari.

Cu toate că oamenii legii nu au spus unde lucra medicul, presa scrie că ar fi vorba despre un medic afiliat al companiei Cassava Sciences, care îl listează pe Hoau-Yan Wang drept consultant. În plus, în 2021, doi medici neafiliați ai companiei menționate au susținut că cercetările care au stat la baza medicamentului său pentru Alzheimer, numit simufilam, s-au bazat pe date manipulate și denaturate. Acuzațiile au fost negate de avocații companiei, spunând că sunt „false și înșelătoare” și că societatea a respectat cererile de informații din partea agențiilor guvernamentale. Cassava descrie medicamentul pentru Alzheimer ca fiind „o abordare complet nouă” pentru tratarea bolii.

Reclamă

Compania a declarat că peste 735 de pacienți au participat la un studiu clinic de fază 3 al medicamentului sau la un test de etapă târzie, pe scară largă. Acțiunile companiei au crescut de la 7 dolari în ianuarie 2021 la peste 135 de dolari în iulie 2021, pe baza speranțelor investitorilor că societatea este pe punctul de a face o descoperire în tratamentul Alzheimer, dar s-au prăbușit după ce rezultatele cercetării sale au fost puse la îndoială. Vineri după-amiază, acțiunile au scăzut cu mai mult de 40%.

Medicul riscă acum zeci de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de infracțiunea de fraudă și fals în declarații.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro