Reclamă

Primarul Ion Vizitiu din comuna Breasta (județul Dolj) a obținut un câștig de 70.000 de euro la păcănele, însă a decis să nu declare această sumă. Agenția Națională de Integritate (ANI) a investigat cazul și a constatat că 13 aleși locali se află în situații de incompatibilitate, conflict de interese sau au averi nejustificate.

Printre aceștia, Ion Vizitiu este acuzat că, pe lângă banii nedeclarați de la păcănele, are și alte venituri în valoare de 114.000 de lei, obținute împreună cu familia, în timpul mandatului precedent (2016-2020), fără a putea justifica proveniența acestora.

Playtech

Primarii nu știu să își justifice averile

Pe lângă Ion Vizitiu, și alți primari și consilieri locali se confruntă cu probleme legate de integritate, astfel:

  • Ciprian Solomecu, primarul comunei Nufăru (județul Tulcea), este acuzat de conflict de interese, deoarece a încheiat două acte juridice în timpul mandatului său, care au adus beneficii financiare soției sale.
  • Gavril Mihuț, primarul comunei Chiuiești (județul Cluj), este și el acuzat de conflict de interese, întrucât a emis acte administrative care au dus la obținerea de beneficii financiare pentru fiul său.
  • Dorin Leontin Hibais, fostul viceprimar al comunei Sarmizegetusa (județul Hunedoara), este acuzat de incompatibilitate, deoarece firma deținută de soția sa a încheiat contracte cu școala locală, care era subordonată Consiliului local în perioada când el ocupa această funcție.
  • Daniel Candulețiu, primarul comunei Cârța (județul Sibiu), a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică, ceea ce a fost considerat incompatibil.
  • Marin Mincan, consilier local în comuna Celaru (județul Dolj), este acuzat de incompatibilitate, deoarece Primăria comunei a încheiat achiziții directe cu o firmă unde Mincan ocupa funcția de director.

Ce a descoperit ANI

  • Ionuț Gabriel Popescu și Sergiu Teodorescu, consilieri locali în comuna Nicolae Bălcescu (județul Călărași), sunt acuzați de conflict de interese pentru că au participat la deliberarea unor hotărâri în care erau implicați personal, ca beneficiari ai unor contracte de închiriere cu Primăria comunei.
  • Cornelia Fartușnic, consilier local în comuna Rădăuți-Prut (județul Botoșani), este acuzată de conflict de interese pentru că a participat la deliberarea și adoptarea unor hotărâri care au permis încheierea unui contract de concesiune cu Primăria comunei, în care ea era concesionar.
  • Victor Lungu, consilier local în comuna Cocora (județul Ialomița), este acuzat de conflict de interese pentru că a participat la deliberarea unei hotărâri privind închirierea unor terenuri, în condițiile în care el și fratele său au încheiat ulterior contracte de închiriere cu administrația locală.
  • Florin Mareș, consilier local în comuna Podenii Noi (județul Prahova), este acuzat de incompatibilitate, deoarece firma soției sale a încheiat un contract cu școala din localitate.
  • Fănică Hrițcușoru, consilier local în comuna Rădăuți-Prut (județul Botoșani), este acuzat de conflict de interese pentru că a participat la deliberarea unor hotărâri care au permis prelungirea contractelor de concesiune cu Primăria comunei, iar ulterior a încheiat un act adițional la contractul său de concesiune.
  • Istrate Culcă, fost consilier local în comuna Rodna (județul Bistrița-Năsăud), este acuzat de incompatibilitate, deoarece firma soției sale a încheiat un contract cu Primăria comunei Rodna în timpul mandatului său de consilier.

Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro