Un preot italian, ținta unui atac de spyware: legături cu Papa Francisc și guvernul Meloni sub presiune

Data actualizării: 26/02/2025

Părintele Mattia Ferrari, un preot italian cunoscut pentru relația sa apropiată cu Papa Francisc, a fost informat că a fost ținta unui atac sofisticat de supraveghere. Acest incident adaugă presiune asupra guvernului condus de Giorgia Meloni, deja confruntat cu alte acuzații similare.

Ferrari, care este capelan pe nava de salvare a migranților gestionată de ONG-ul Mediterranea Saving Humans, a primit o notificare în februarie 2024 de la Meta, proprietarul Facebook și WhatsApp, informând că a fost vizat de un „atac sofisticat susținut de entități guvernamentale neidentificate”. Incidentul a avut loc la câteva luni după o întâlnire cu Papa la Vatican, unde Ferrari și alți activiști au avut o discuție despre problemele legate de migrație.

Preotul a comentat asupra situației declarând: „Nu a fost o veste plăcută când am descoperit că telefonul meu fusese atacat. Când am aflat că Luca (Casarini) a fost spionat, am știut că și eu aș putea fi o țintă”. Ferrari a menționat că, din păcate, acțiunile de solidaritate au ajuns să fie privite ca subversive.


Alături de Ferrari, alți activiști precum Luca Casarini și David Yambio, și jurnalistul Francesco Cancellato, au fost de asemenea vizați de atacuri similare de spyware. Aceste atacuri, realizate prin intermediul software-ului de supraveghere produs de firma israeliană Paragon, au fost destinate infractorilor și au afectat peste 90 de persoane în întreaga lume.

Citește și:

Liderii opoziției italiene îndeamnă guvernul Meloni să clarifice situația. „Guvernul, și în special Giorgia Meloni, trebuie să nu mai fugă și să clarifice urgent cine îi spionează pe jurnaliști și activiști”, a declarat Elly Schlein, liderul Partidului Democrat.

Problema este în prezent investigată de cercetătorii de la Citizen Lab, Universitatea din Toronto, care confirmă gravitatea situației. „Este clar o alarmă care indică în mod clar că se întâmplă ceva grav”, a explicat John Scott-Railton, cercetător principal la Citizen Lab.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨