Toate subiectele deschise despre pensii și salarii au deschis Cutia Pandorei în România. Pensiile românilor sunt în mare pericol. Totul a ieşit la iveală datorită unui oficial al Băncii Naţionale Române.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, este de părere că subiectele legate de pensii şi salarii sunt doar vise, deoarece mărirea lor nu poate fi realizată din fonduri bugetare. După cum declară acesta, până la această oră, bugetul României este complet în aer, din cauza crizei economice provocată de pandemia de coronavirus.

În acest sens, Guvernul trebuie să se asigure că poate acoperi deficitul bugetar înregistrat la finele acestui an. Pentru a acoperi un astfel de deficit bugetar, Executivul Orban va fi nevoit să nu modifice nimic nici la pensii, nici la alocaţii sau salarii. După cum consideră reprezentantul BNR, o astfel de mărire poate fi realizată prin împrumuturi care sunt obţinute la o serie de dobânzi.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, este de părere că indiferent de ceea ce consideră membrii clasei politice  despre majorările de pensii sau salarii, din punct de vedere economic, statul nu se poate întinde cu cheltuielile peste ceea ce poate plăti. Purtătorul de cuvânt al BNR a dezbătut pe larg această situaţie mai ales că românii aşteaptă ca în luna septembrie, pensiile să fie majorate cu 40%, aşa cum le-a fost promis la începutul acestui an.

Pensiile românilor sunt în mare pericol

„Bugetul este deja aruncat cu totul în aer, practic. Nu ştiu despre ce vorbim. Important este ca acest deficit bugetar pe care îl va avea statul român, să poată fi plătit, să poată fi acoperit (…) Nu are nici o relevanţă economică. Evident că e ruptă de o discuţie economică. Politic (România, n.r.) îşi poate permite orice. Economic îşi poate permite doar ceea ce poate plăti şi în acest moment limitele de plată pe care statul român şi le poate permite sunt evidente”, a declarat Dan Suciu.

Dan Suciu a mai explicat şi că aceste măsuri pot fi implementate, în acest moment. Acestea pot fi realizate însă numai prin împrumuturi care sunt contractate de stat la anumite dobânzi. În prezenta criză economică, Dan Suciu spune că toate cheltuielile bugetare trebuie gestionate la sânge.

Realitatea economică este dezastruoasă

„Această realitate economică depinde deja de anumite deficite pe care deja le avem. România nu a pornit de la zero cu deficitul bugetar (…). A pornit de la deficite bugetare serioase şi deficite comerciale. În consecinţă, nu pleacă de la zero şi are foarte mult de recuperat. La aceasta se adaugă elementele de criză pe care încă nu ştim să le dimensionăm corect. Ştim că vor fi mari, dar încă nu ştim să le dimensionăm corect. În schimb, ce ştim să dimensionăm, dimensionăm nişte cheltuieli. Este singura soluţie, a dimensiona cheltuielile corect”, a completat Dan Suciu.

Tot pe marginea acestui subiect, Dan Suciu consideră drept revoltătoare aprecierile unor analiști și politicieni. Este vorba despre toţi cei care consideră că pot fi efectuate orice fel de cheltuieli și că România ar putea ajunge la dobânzi mai mici.  Potrivit lui Suciu, România este la o limită periculoasă şi nu poate depăşi linia.

„Acestea fiind certitudinile, mi se pare de-a dreptul revoltător că există analişti şi comentatori, chiar şi oameni politici, care trec peste toate aceste lucruri şi privesc cu seninătate, spunând că orice cheltuială este posibilă, orice finanţare este posibilă şi că România îşi poate permite chiar şi alte tipuri de dobânzi decât cele pe care le are în aceste nivel, adică mult mai mici. Nu îşi poate. Asta e situaţia, şi în consecinţă acestea sunt limitele”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al BNR.