Reclamă
Reclamă

Europa a intrat în alertă după ce boala numită variola maimuței a început să se răspândească rapid în mai multe țări. Maladia a ajuns și peste ocean. 

La nivelul Europei, până în prezent, autorităţile din Portugalia au identificat cinci pacienți infectați cu virusul care provoacă această boală. Totodată, și serviciile de sănătate din Spania au anunțat că au 8 cazuri suspecte.

În doar o lună, Marea Britanie a ajuns la șapte cazuri. Și autorităţile din SUA au anunţat miercuri că au detectat un prim caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării).

Pacienții cu variola maimuței sunt bărbați

Variola maimuței, (monkeypox) a fost acum detectată în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate”, a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă.

Reclamă

„Aceste cazuri, majoritatea tineri, toţi bărbaţi, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară.

În Marea Britaniei, primul caz a fost raportat în data de 6 mai. De atunci, numărul de pacienți a ajuns la șapte.

Cu excepţia primului caz – persoana infectată călătorise recent în Nigeria – pacienţii au fost infectaţi în Marea Britanie, ceea ce a stârnit temeri privind o transmitere comunitară.

Un nou virus periculos amenință lumea! Ce simptome are variola maimuței
Pixabay

Ce simptome are valiola maimuței

Potrivit autorităţilor spaniole şi portugheze, care au declanşat alertă naţională de sănătate, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot să apară erupţii cutanate, adesea pe faţă, care să se răspândească în alte zone ale corpului.

Până acum, în România, această boală nu a fost tratată. Totuși, medicii au dovezi clare că această boală, despre care se știe că se manifestă doar la animale a ajuns să se transmită de la om la om.

„Noi, în România, nu am tratat până acum variola maimuței. Ce știm clar este că se transmite de la animal la om, dar și de la om la om, ceea ce este mai grav. Faptul că avem în Marea Britanie mai multe cazuri arată clar faptul că se transmite între oameni, pentru că nu toți cei bolnavi au intrat în contact cu maimuțele infectate, spre exemplu”, explică profesorul Carmen Dorobăț, medic specialist, secția Infecțioase, a spitalului Sfânta Parascheva din Iași.

 

Reclamă
Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro