Europa a intrat în alertă după ce boala numită variola maimuței a început să se răspândească rapid în mai multe țări. Maladia a ajuns și peste ocean.
La nivelul Europei, până în prezent, autorităţile din Portugalia au identificat cinci pacienți infectați cu virusul care provoacă această boală. Totodată, și serviciile de sănătate din Spania au anunțat că au 8 cazuri suspecte.
În doar o lună, Marea Britanie a ajuns la șapte cazuri. Și autorităţile din SUA au anunţat miercuri că au detectat un prim caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării).
Pacienții cu variola maimuței sunt bărbați
Variola maimuței, (monkeypox) a fost acum detectată în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate”, a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă.
„Aceste cazuri, majoritatea tineri, toţi bărbaţi, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară.
În Marea Britaniei, primul caz a fost raportat în data de 6 mai. De atunci, numărul de pacienți a ajuns la șapte.
Cu excepţia primului caz – persoana infectată călătorise recent în Nigeria – pacienţii au fost infectaţi în Marea Britanie, ceea ce a stârnit temeri privind o transmitere comunitară.
Ce simptome are valiola maimuței
Potrivit autorităţilor spaniole şi portugheze, care au declanşat alertă naţională de sănătate, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine.
Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot să apară erupţii cutanate, adesea pe faţă, care să se răspândească în alte zone ale corpului.
Până acum, în România, această boală nu a fost tratată. Totuși, medicii au dovezi clare că această boală, despre care se știe că se manifestă doar la animale a ajuns să se transmită de la om la om.
„Noi, în România, nu am tratat până acum variola maimuței. Ce știm clar este că se transmite de la animal la om, dar și de la om la om, ceea ce este mai grav. Faptul că avem în Marea Britanie mai multe cazuri arată clar faptul că se transmite între oameni, pentru că nu toți cei bolnavi au intrat în contact cu maimuțele infectate, spre exemplu”, explică profesorul Carmen Dorobăț, medic specialist, secția Infecțioase, a spitalului Sfânta Parascheva din Iași.