Adăugarea Suediei și Finlandei la alianța NATO deschide noi oportunități strategice pentru membrii acesteia de a dezvolta cooperarea în Arctica, o regiune unde activitatea Rusiei a crescut semnificativ. Potrivit generalului James Hecker, ar putea fi creat un nou centru de operațiuni aeriene combinate sau CAOC ‘destul de curând’, subiect discutat la conferința Air Space & Cyber organizată de Air & Space Forces Association.
Generalul Hecker a menționat că inițiativa sa a primit sprijinul generalului Chris Cavoli, șeful Comandamentului European al SUA. Deși acesta este de acord, Hecker a subliniat că propunerea nu a fost încă finalizată și trebuie aprobată de conducerea NATO.
În prezent, locația exactă a potențialului CAOC nu a fost stabilită.
La o masă rotundă alături de reprezentanți ai forțelor aeriene suedeze și norvegiene, Hecker a declarat: ‘Vom exploata această relație strânsă dintre națiunile arctice și cunoștințele pe care le aduceți pentru a face acest lucru posibil’.
Generalul-maior Øivind Gunnerud, șeful Forțelor Aeriene Regale Norvegiene, a subliniat frecvența incursiunilor rusești în spațiul aerian al NATO din Arctica. El a menționat că ‘în medie, interceptăm avioanele rusești o dată sau de două ori pe săptămână’.
El a adăugat că operațiile aeriene în Arctica întâmpină provocări aparte, cum ar fi givrajul și condițiile meteorologice complicate, cum ar fi pistele alunecoase și operarea pe timp de noapte în timpul iernii.
Hecker a precizat că Forțele Aeriene ale SUA au efectuat experimente cu drone MQ-9 Reaper și Global Hawk în Cercul Arctic pentru a îmbunătăți cunoașterea situației. Aceasta reprezintă o nouă abordare, completată de testarea baloanelor de mare altitudine și a altor drone, însă condițiile arctice prezintă propriile provocări, în special pentru sistemele care sunt alimentate solar.